Nu är Iphone din egen <br/>kreditkortsterminal

2011-08-18 11:48  
Belopp och kortnummer skrivs in. Det går också att lägga till en beskrivning och ta en bild. Därefter signeras betalningen på skärmen. Kvitto kan skickas via epost.

På torsdagen lanserades svenska Izettle – världens första app som gör att man kan ta emot kortbetalningar från chipkort, direkt i mobilen. Att sätta igång kostar ingenting.

– Vi vänder oss till en målgrupp både bland småföretag och privatpersoner där kortterminalföretagen hittills inte haft ett attraktivt erbjudande, säger Johan Bendz, marknadschef på företaget Izettle.

Genom att ladda ner appen och registrera ett konto kan vem som helst nu ta emot kortbetalningar med Visa och Mastercard från hela världen. Inga fasta avgifter eller startavgifter finns.

En motsvarande tjänst som heter Square lanserades i USA för något år sedan i USA, men fungerar endast med den amerikanska kortstandarden som enbart bygger på magnetremsa.

Ny Teknik provade Izettle och kunde på några få minuter ta emot en betalning på 10 kronor från ett bankkort. Pengarna förs över till det bankkonto man registrerat dagen efter köpet.

Avgiften per transaktion – 1,50 kronor plus 2,75 procent av beloppet – är då dragen.

Vid betalning skrivs kortnumret in manuellt och betalningen signeras på skärmen. För sådana betalningar gäller beloppsgränsen 500 kronor per kort och dag.

Till tjänsten finns också en kortläsare för chipkort och om den används är gränsen istället 30 000 kronor per dag och kort för Izettles privatkonton, och 50 000 kronor för företagskonton.

Kortläsaren är gratis men finns ännu bara i begränsad volym. Izettle kommer inledningsvis att dela ut läsarna bland dem som registrerar ett konto.

Till att börja med fungerar tjänsten endast i Sverige. En kontroll av var man befinner sig görs med positionering i mobilen.

Men det internationella intresset är stort.

– Vi får uppåt 50 kontakter per dag från andra länder med företag och personer som vill samarbeta på olika sätt. Det är väldigt stort intresse från marknader som Mexico Brasilien, Indoinesien och Kanada. Min upplevelse är att många på olika håll i världen längtat och letat efter lösningar som denna. När vi lanserade vår lilla film på Youtube på vår sajt bara smällde det till och blev helt galet. Det är ju fantastiskt roligt men innebär också utmaningar i form av prioriteringar och att hinna med, berättar Johan Bendz.

Planen är att lansera tjänsten på andra mobiler, för andra kortnätverk och i andra länder, men Johan Bendz, vill inte uppge några tidplaner.

Izettle grundades i april 2010. Idén hade sitt ursprung i att företagets vd och grundare, Jacob de Geer, fick en fråga från sin fru som sålde läsglasögon på mässor och letade efter ett sätt att ta emot kortbetalningar vid enskilda tillfällen, utan att binda sig för någon permanent lösning.

De hittade då tjänsten Square och konstaterade att den inte fungerade för chipkort.

Izettle är certifierat enligt standarden EMV, liksom alla andra terminaler för chipkort. Bland annat innebär det att informationen om betalningen krypteras i programvaran och mobilen används endast som modem.

Mobiler och pekdatorer betraktas dock enligt standarden inte som en så kallad säker enhet då det finns en teoretisk risk för avlyssning.

Därför används inte pinkod ens då en kortläsare ansluts till mobilen, utan alla betalningar signeras på skärmen.

Vid betalning man kan även välja att fotografera den som betalar. Kvitto kan skickas via epost till den som betalat.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt