Nokia rasar i Kina

2009-01-22 12:31  
Rea på Nokiatelefoner i Kina. Foto: Nokia.cn

Nokias rapport är sämre än väntat. Riktigt trist ser det ut i Kina, där antalet sålda mobiler rasar med 35 procent. Finnarna fortsätter tappa i det avancerade mobilsegmentet.

Både Nokias försäljning och resultat för det fjärde kvartalet 2008 är sämre än analytikernas prognoser.

Företagsledningen sänker också sin tidigare prognos över den globala försäljningen av antalet mobiler under 2009. Från minus 5 procent till minus 10 procent.

Världsledande Nokia fortsätter att tappa marknadsandelar. Under det fjärde kvartalet uppskattar ledningen att man hade 37 procent av marknaden. En imponerande siffra i sig, men andelen var hela 40 procent för ett år sedan, och 38 procent under det tredje kvartalet.

Riktigt dåligt gick det i Kina. Försäljningen av antalet mobiler på den jättemarknaden rasade med hela 36 procent jämfört med samma period föregående år. Även försäljningen på den nordamerikanska marknaden floppade. Minus 20 procent.

Minst dåligt gick det i Latinamerika, där försäljningen, räknat i antal mobiler, var ungefär densamma som för ett år sedan.

Oroväckande är också den dåliga försäljningen av Nokias avancerade mobiler, som bolaget själv väljer att kalla ”konvergerade”.

Bolaget uppskattar att det segmentet har ökat, men redovisar själva ett tapp.

Nokia sålde bara 15 miljoner av de avancerade mobilerna under det fjärde kvartalet, och hade en marknadsandel på 31 procent.

Betydligt bättre gick det ett år tidigare, då Nokias 18,8 miljoner betydde en andel på hela 48 procent.

Nokias totala försäljning stannade på 12.7 miljarder euro. En minskning med nästan 20 procent jämfört med samma kvartal förra året. Analytikernas prognoser låg på strax över 13 miljarder euro, enligt SME Direkts prognossammanställning.

Rörelseresultatet blev 492 miljoner euro, och rörelsemarginalen rasade därmed till 3,9 procent, långt under förväntade 8,7 procent.

Nokia sålde 113 miljoner mobiltelefoner under det fjärde kvartalet, vilket är 15 procent färre än för ett år sedan. Snittpriset stannade på 71 euro. Analytikerna hade räknat med 118 miljoner mobiltelefoner med ett snittpris på 72 euro.

Mer om: Mobiltele Nokia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt