Nokia köper Alcatel-Lucent

2015-04-15 09:16  
Nokia förhandlar om köp av Alcatel-Lucent.

Nu är det klart. Nokia och Alcatel-Lucent bekräftar att bolagen fusioneras. Nokia har erbjudit sig att köpa alla aktier i Alcatel-Lucent för 15,6 miljarder euro, enligt ett pressmeddelande från Nokia.

Nokia erbjuder 0,55 nya Nokia-aktier för varje aktie i Alcatel-Lucent, vilket ger Alcatel-Lucent ett värde på 15,6 miljarder euro. Summan innebär en premie till Alcatels aktieägare på omkring 28 procent jämför med det genomsnittliga priset på aktien under de senast tre månaderna.

Det nya bolaget ska heta Nokia och huvudkontoret kommer att finnas i Finland. Affären måste godkännas av Nokias aktieägare, men planen är att affären ska vara genomförd under första halvåret 2016.

– Det här skapar på pappret den näst största aktören på marknaden för telekomutrustning för operatörer. De blir tvåa efter Huawei och sätter Ericsson som nummer tre. De har en intressant portfölj av radio, routrar och optik, så på det sättet blir det ett intressant bolag, säger Bengt Nordström, telekomanalytiker och vd på konsultföretaget Northstream.

Men att på ett effektivt sätt slå samman bolagen och få en fungerande verksamhet kan bli svårt, tror han.

– Nokias vd Rajeev Suri gjorde samma resa med Nokia-Siemens och räddade det bolaget, vilket var mycket imponerande. Men den här sammanslagningen är ännu mer komplex. Den bygger på amerikansk, tysk, finsk, fransk och indisk verksamhet. Det är den stora utmaningen i det här.

Enligt pressmeddelandet kommer fusionen att innebära besparingar för företaget på ungefär 900 miljoner euro fram till 2019. Men enligt Bengt Nordström väntar fortsatta neddragningar, såväl i Finland som i Frankrike.

– Det sammanslagna bolaget har väldigt låg lönsamhet. Det här innebär att de absolut måste fortsätta med neddragningar och effektiviseringar, annars överlever man inte.
Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt