Musselskal skvallrar om mineralfynd

2010-11-23 15:56  

Musselskal i närheten av termiska källor på stora djup i haven kan ge upplysningar om det finns jordartsmetaller i närheten.

Ett forskarteam vid tyska Jacobsuniversitetet har arbetat fram en metod att analysera förekomsten av sällsynta jordartsmetaller i musselskal som finns i närheten av de varma källorna på 3000 meters djup i Atlanten.

Djuphavsmusslorna lever så nära de 400 grader varma utsläppen som möjligt, där de har största möjlighet att hitta näring. Då får de även i sig jordartsmetaller.

Speciellt tydligt har forskarna kunnat se koncentrationer av europium i skalen. Europium används i bildrör och i elektronik och har fluorescerande egenskaper.

Forskarna påpekar att koncentrationerna av europium i skalen inte är tillräckligt stora för att de ska vara intressanta för utvinning. Värdet ligger i stället i att skalen skvallrar om var fyndigheter kan förekomma. Den praktiska möjligheten att utvinna metallerna på så stora djup är ännu inte prövad.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt