MSB betalar miljoner för stoppad ”corona-app”

2020-05-25 07:30  
Dan Eliasson, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Foto: Henrik Montgomery / TT

Den nu stoppade satsningen på ett digitalt smittspårningsverktyg som upphandlats av MSB har hittills kostat över 6,4 miljoner kronor. Det rapporterar tidningen Arbetaren , som granskat fakturor från ett hälsoteknikföretag till myndigheten.

Utvecklingen av tjänsten stoppades av Folkhälsomyndigheten i slutet av april.

– Riskerna var betydligt större än vinsterna, sade statsepidemiolog Anders Tegnell då.

Regioner och länsstyrelser befarade bland annat att tjänsten skulle leda till ett större söktryck till vården. Även frågor om datalagring samt användarnas sekretess och integritet har lyfts.

Läs mer: Nu lanseras en smittspridnings-app i Sverige

”Vi tar hellre kritik för att vi skyndar på att ta fram en lösning som på något sätt kan vara till hjälp när människor dör, än att få kritik för att vi sitter på händerna och inte gör något. Vi ansåg att vi var, och är, i ett läge där det var viktigt att agera när det handlar om människoliv", skriver Anna Lindbäck, pressekreterare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), i ett mejl till Arbetaren.

I veckan inledde Konkurrensverket en granskning av myndighetens upphandling.

Mer om: Coronaviruset App

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt