Mörkt för sol men ljust för plattor

2012-10-22 13:58  

Sharp letar köpare till sitt förlusttyngda solcellsbolag Recurrent Energy. En ljusglimt för Sharp är det stora intresset för pekskärmar.

Den ekonomiskt hårt pressade industrikoncernen Sharp letar nu efter köpare till sitt förlustdrabbade solcellsföretag Recurrent Energy LLC i USA. Företaget har haft svårt att hävda sig mot kinesiska lågprismärken de senaste åren.

Ljusare ser det däremot ut på marknaden för små pekskärmar, där Sharp är en stor leverantör. Apple tillhör en av kunderna, men nu ryktas att även Dell och HP är i förhandlingar med Sharp om att använda företagets s k Igzo-paneler till sina kommande pekskärmar.

Igzo-panelerna ger mycket skarp bild och använder en tiondel av energin hos en konventionell lcd-skärm. Enligt tidningen Yomiuri diskuterades leveranser av dessa skärmar till Apple, men Sharp kunde inte garantera tillräckligt stora volymer. Skärmen ska också ha bidragit till taiwanesiska tillverkaren Hon Hais intresse av att köpa in sig i Sharp, för att därmed komma åt skärmtekniken och stärka banden med Apple. Det är Hon Hais kinesiska bolag Foxconn som sätter samman ett flertal Appleprodukter.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt