Mobilstrålning ökar hjärnaktiviteten

2011-02-23 09:17  

Mobilanvändning ökar hjärnaktiviteten i områden nära antennen. Det visar en ny studie, som publiceras i the Journal of the American Medical Association. Hälsoeffekterna är dock fortfarande okända.

- Studien visar att hjärncellerna är känsliga för elektromagnetisk strålning från mobiltelefoner, säger Nora Volkow, till tidningen Wall Street Journal.

Nora Volkow är chef för the National Institute on Drug Abuse och författare till den studie som den välrenommerade tidningen the Journal of the American Medical Association publicerade på tisdagen.

Studien är den första som visar att strålning från mobilen har en direkt påverkan på vissa hjärnceller.

- Vår studie säger dock ingenting om huruvida detta är farligt eller inte, säger Nora Volkow.

I studien har forskare från the National Institutes of Health och Brookhaven National Laboratory i New York deltagit, och bland annat mätt glukosmetabolismen, det vill säga mängden socker som cellen använt för sin aktivitet. I studien ingick 47 vuxna deltagare.

Forskarna använde datortomografi för att mäta aktiviteten. Under försöket hade deltagarna en mobiltelefon vid högra örat och en vid det vänstra örat under 50 minuter. Den första dagen var ingen mobil påslagen. Den andra dagen var mobilen på den högra sidan påslagen, men i ett tyst läge så att det inte skulle gå att veta vilken som var aktiv.

Forskarna fann att vissa hjärnregioner nära antennen blev väsentligt mer aktiverad när mobilen var påslagen. Forskarna registrerade en ökning i aktivitet på mellan 8 och 10 procent.

- Om det visar sig att mobilstrålningen inte har några långsiktiga negativa effekter, skulle mobilen kunna användas för behandling av patienter med depression, säger Nora Volkow till Wall Street Journal.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt