Mobilen stressar spermierna

2008-09-22 09:57  
Spermierna gav tecken på oxidativ stress, när de placerades när en påslagen mobil.<br/> Illustration: Ingemar Franzén

Ha inte mobiltelefonen i fickan om du är man och sugen på att skaffa barn. Studier visar att påslagna mobiltelefoner í fickan försämrar kvaliteten hos spermierna.

I studien som har gjorts vid fertilitetskliniken The Cleveland Clinic i USA har 32 män deltagit, skriver Dagens Medicin.

Männen fick lämna spermaprover, som delades upp i två provrör. Det ena placerades på en plats utan påslagen mobiltelefon, det andra placerades 2,5 centimeter från en 850 MHz-mobiltelefon. Telefonen var påslagen och det forskarna försökte var att efterlikna situationen när män har mobiltelefonen i fickan och headset på.

När forskarna efter en timme undersökte spermierna såg de att de gav tydliga tecken på att ha varit utsatta för oxidativ stress. Både fria radikaler och oxidanter hade ökat med 85 procent. Samtidigt hade mängden anti-oxidanter sjunkit. De spermier som inte hade varit i närheten av en påslagen mobiltelefon visade inga tecken på stress.

Enligt forskarna motsvarar ökningen av fria radikaler en försämrad kvalitet hos spermier. Försämringen gäller både rörligheten och livsdugligheten hos spermierna.

Forskarna medger att studien har brister, på grund av att få spermier undersökts och att den yttre miljön i labbet inte kan jämföras med det skydd som kroppens vävnader ger. Den försämrade kvaliteten hos spermierna tror forskarna kan orsakas av värmen som strålningen från mobiltelefonen ger upphov till.

Marie Feuk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt