Minidrönare lyfter med öppen källkod

2015-04-27 05:30  

Tre ingenjörer i Malmö gör succé med sin minidrönare som sålts i mer än 10 000 exemplar. Ritningar och källkod är öppna. Kunderna kan experimentera och bygga om den som de vill.

Helikoptern med fyra rotorer ­väger bara 27 gram och får lätt plats i handen. I upp till sju minuter kan den susa omkring i luften, styrd från mobilen, datorn eller joystick.

Det skulle kunna vara vilken liten leksaksdrönare som helst. Men Marcus Eliasson, som tillsammans med Arnaud Taffanel och Tobias Antonsson står bakom minifarkosten, kallar den en ”flygande utvecklingsplattform”.

– Alla ritningar och all källkod ligger öppet på vår hemsida. Du kan experimentera, bygga om, bygga på och programmera den som du vill.

Hittills har quadkoptern, som döpts till Crazyflie, sålts i mer än 10 000 exemplar. Målgruppen är framför allt hobbyhackare, universitet och företag. Chalmers använder den till exempel i en kurs i inbyggda system och signalbehandling. Den är också populär bland forskare, bland annat för att studera svärmar av autonoma farkoster.

– Vi har kunder som flyger 30 stycken samtidigt, säger Marcus Eliasson.

Den första prototypen byggde han på kvällar och helger tillsammans med sina kolleger. Visst stöd fick de från det konsultbolag som de då jobbade på. I början av 2010, efter sex månaders utveckling, fick de upp den i luften.

– Vi la ut en film på Youtube och fick jättemycket feedback. Folk hörde av sig och ville köpa.

De startade företaget Bitcraze för att börja sälja den lilla farkosten. Första utmaningen blev att göra om prototyperna, som bestod av delar från isärskruvade leksaksflygplan, till något som kunde masstillverkas.

– Vi underskattade hur problematiskt det steget är. Det tog två år innan vi var klara och hade tillverkning och distribution på plats genom en kinesisk partner, säger Marcus Eliasson.

Numera jobbar de alla tre på heltid i företaget. Ytterligare ett par är på väg att anställas och det finns planer på en enklare och billigare variant.

Att plattformen ska vara öppen är fortfarande självklart.

– Många tycker att det är tokigt att sälja något som vi samtidigt visar hur man kan bygga själv. Men även om du fick ritningarna till en bil skulle du inte bygga en. För oss är det viktigt att våra kunder kan ändra och lära sig från designen, säger Marcus Eliasson.

Flera företag har använt quadkoptern som bas för att utveckla nya produkter. Ett exempel är en personlig nödraket som flyger upp, tjuter och blinkar om man trycker på en speciell knapp.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Crazyflie 2.0

Vikt: 27 gram.

Storlek: 92 x 92 x 29 millimeter.

Radioräckvidd: Upp till 1 km.

Flygtid: 7 minuter.

Laddningstid: 40 minuter.

Maxlast: 15 gram.

Pris: Cirka 2 000 kronor.

Marie Alpman

Mer om: Drönare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt