Miljoner till alternativ databas

2011-09-21 13:07  

Malmöföretaget Neo Technology tar in nästan 75 miljoner kronor i nytt riskkapital och flyttar samtidigt sitt huvudkontor till USA.

Ny Teknik och Affärsvärlden utsåg i våras Neo Technology till ett av Sveriges 33 hetaste unga teknikbolag.

Företaget utvecklar en databas som tillhör den växande rörelsen ”No-SQL”, det vill säga alternativ till relationsdatabaser och språket SQL som dominerar databasbranschen sedan decennier.

Neos databas, Neo4j, är en så kallad grafdatabas där data lagras på ett sätt som liknar ritade scheman. Både data (noder) och deras relationer (streck mellan noder) lagras. Grafdatabasen är ofta betydligt snabbare än relationsdatabaser, exempelvis när man studerar just relationer eftersom relationer ironiskt nog inte lagras i en relationsdatabas utan beräknas vid förfrågan.

Nu tar företaget in närmare 75 miljoner kronor i nytt riskkapital från den nya ägaren Fidelity Growth Partners Europe tillsammans med befintliga ägare.

Samtidigt flyttar företaget sitt huvudkontor från Malmö till Menlo Park i hjärtat av Silicon valley.

– Det är stor efterfrågan på vår produkt och mycket fokus på USA. Vi har redan Adobe och Cisco som kunder. Egentligen har jag redan pendlat till San Francisco i två års tid, men nu flyttar jag till Silicon Valley på riktigt, säger bolagets vd och grundare Emil Eifrem  till Sydsvenskan.

Bolaget kommer att ha kvar utveckling i Malmö men den stora tillväxten kommer att hamna i USA.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt