Mellanvågen tystnar

2010-10-29 15:08  
Mellanvågsmast reses i Hörby. Foto: Teknisk Tidskrift

På söndag går en epok i graven. Sveriges Radio slutar med sina AM-sändningar på mellan- och kortvågsbanden.

- Det finns nästan inga lyssnare kvar ute i världen, säger Elle-Kari Höjeberg, som ansvarar för SRs AM-sändningar.

- Vi får allt färre brev och mejl från dem.

Istället lyssnar alltfler på webben. Var tionde klick på SRs hemsida kommer från ip-adresser utanför Sverige.

Utlandssändningarna började redan 1938 för att förse svenskar i förskingringen med nyheter från moderslandet. Det var ett sätt för emigranterna i Nordamerika att hålla sig informerade om vad som hände dem därhemma.

Till en början sändes programmen från två kortvågssändare på 12 kilowatt i Motala. Under kriget utvidgades sändningarna till flera språk, bland andra engelska tyska och franska.

År 1952 ersattes sändarna i Motala med två starkare sändare i Hörby på 100 kilowatt vardera. På 1970-talet graderades kortvågssändarna upp ytterligare, och en ny 500-kilowattssändare tillkom i Karlsborg. Och tio år senare flyttades mellanvågssändningarna till Sölvesborg.

En ordentlig modernisering gjordes så sent som 1992, då tre nya 500-kilowattssändare installerades i Hörby. Samtidigt byggdes nya antenner för kortvågen.

Men på söndag den 31 oktober skickas de sista etervågorna ut över världen från AM-sändarna i Hörby och Sölvesborg. Och på måndag börjar Teracoms tekniker skruva isär sändarna. Då har ändå Sveriges Radio har hållit ut längre med sina kortvågssändningar än sina nordiska grannar.

- Norge, Finland och Danmark slutade för flera år sedan. Liksom engelska BBC, säger Elle-Kari Höjeberg.

- Vi kan göra bättre saker för de tolv miljoner som Teracom tar för att sända ut programmen.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt