Massiv attack mot val-webben

2014-09-16 07:43  
Kerstin Andersson Foto: Martina Huber / Regeringskansliet

Under valnatten utsattes Valmyndighetens webbplats för ett försök till överbelastning. Det uppger kanslichefen.

En del personer upplevde att Valmyndighetens webbplats var trög under valnattens rysare. Till exempel uppdaterades sajten inte lika snabbt som tv-sändningarnas röstsiffror. Enligt Kerstin Andersson, kanslichef på Valmyndigheten, berodde det på att sajten utsattes för ett försök till överbelastning.

- Det var ungefär en timme som det gick trögt. Då var vi i olika fas i förhållande till det vi skickade ut till medierna, säger hon.

Medierna kan hämta information om rösträkningen via en särskild server, där Valmyndigheten lägger ut zip-filer under valnatten.

- Den vägen har vi säkerställt att det inte ska bli några fördröjningar och att vi ska få ut resultatet till allmänheten. Vår webb spelar i det hänseendet ingen roll, även om det är lämpligt att den egna myndigheten kan lämna informationen samtidigt, säger Kerstin Andersson.

Hon poängterar att fördröjningen på den egna sajten inte hade någon betydelse för resultatsammanräkningen. Valmyndigheten bedömer också att man klarade överbelastningsförsöket väl.

- Absolut. Webben gick inte ner, utan det gick att komma in på den, även om det var lite trögt. Man kan tycka att det är förargligt att vi gav media siffrorna snabbare, men det var ju samma siffror, säger Kerstin Andersson.

Varför Valmyndigheten bedömer att överbelastningsförsöket var en medveten aktion, och inte bara en hög trafikbelastning, vill Kerstin Andersson inte svara på.

Kommer ni att försöka ta reda på vem som försökte överbelasta webben, eller vidta några andra åtgärder?

- Det kan jag inte svara på just nu. Vi ska sätta oss ner på eftermiddagen och diskutera, säger Kerstin Andersson.

Linda Nohrstedt

Mer om: Riksdagsval

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt