Masken blandar hologram med verklighet

2016-09-22 06:00  

Här är hologram-tekniken som ska revolutionera våra arbetsplatser. Åtminstone om Microsoft får bestämma.

Om det inte vore för hajen som simmar i luften är detta mötesrum i centrala Stockholm rätt anspråkslöst. Bord. Stolar. En whiteboard.

Men ja, det simmar en haj i luften. Den är dock bara synlig för mig. 39 år efter att Luke Skywalker fick ett halvtransparent meddelande från prinsessan Leia har jag också begåvats med den närmast magiska förmågan att se hologram.

Microsoft kallar sin pryl Hololens. Den ser lite ut som ett par storlekar för stora skidglasögon. Den känns ungefär som att ha en alldeles för tung cykelhjälm på huvudet. Man till och med skruvar åt fästet med ett litet hjul baktill.

Läs mer:

Läs mer: Flera linser i masken lurar vår hjärna

Det som sedan sker vill Microsoft kalla ”blandad verklighet” eller ”mixad verklighet”. Det ska inte förväxlas med virtual reality: den hermetiskt tillslutna virtuella värld där man upphör att se verkligheten utanför.

Jag ser fortfarande ekparketten, de svarta kontorsstolarna och Ny Tekniks fotograf Jörgen Appelgren när han riktar sitt objektiv mot mig. Men Hololens ger användaren förmågan att uppfatta virtuella objekt i 3d som ett lager över den fysiska världen. Med gester och röstkommandon kan man manipulera objekten, flytta dem, förstora dem, förminska dem, skruva på dem och fästa dem på olika ytor.

Läs mer:

Läs mer: Vr gör oss till barn på nytt

En demonstration går ut på att kasta virtuella bollar. Jag tar sikte på fotografen varpå bollarna fastnar på hans huvud: sensorerna och kamerorna i Hololens-visiret har identifierat honom som ett objekt i världen. Det virtuella och det fysiska börjar interagera. Bilden är knivskarp. Med ett ”air tap” (låt oss kalla det ”luftklick”) – en nyprörelse med tummen och pekfingret – kan man ta tag i skärmen, förstora den och flytta den dit man vill.

Inte för att Hololens – trots simmande hajar och virtuella kardborrebollar – än så länge är tänkt som en underhållningspryl. Microsoft har, undantaget sin Xbox-division, under nya vd:n Satya Nadella än tydligare velat positionera sig som företagens bästa vän. Redan nu är energi och automation, bil- och flygindustrin, logistik, hälsa och sjukvård högintressanta områden för Microsofts Hololens-division.

– Vi kan ta underhåll på ett flygplan som exempel. Man kan ha visuell data som ligger över en särskild del av planet, data som visar vad man måste göra, säger Scott Leaman, innovationschef hos it-konsulten Avanade, ett dotterbolag till bland annat Microsoft.

Han förklarar att kolleger till mekanikern kan sitta på avstånd, se samma information och ge råd från kontoret eller hemmet.

– Det här är extra betydelsefullt i flygindustrin som brottas med en allt äldre arbetsstyrka: de som går i pension kan dela med sig av sin expertis utan att vara på plats.

Med hjälp av Hololens kan mekanikern också snabbt få information om varje komponents historik. Logguppgifter syns intill en vinge eller en motor eller en mutter.

– Då kan man se om det varit problem med den delen tidigare och när den senast kollades, säger Scott Leamans kollega på Avanades Sverige-kontor, Patrik Löwendahl.

Microsoft har precis lanserat en kommersiell version av sin display, till en kostnad på omkring 30 000 kronor per enhet. Samtidigt är det bara lite drygt ett och ett halvt år sedan de visade upp tekniken för första gången. Det har med andra ord gått undan.

– Jag förstod med en gång att jag bara måste få testa den. Och vilken bedrift det är, en teknisk revolution, säger Anders Abrahamsson, som från Umeå leder ett innovationsprojekt där it-tjänstleverantören CGI samarbetar med Biobanken Norr.

Biobanken Norr har över 4 miljoner provrör i sitt lager och en enorm mängd data som sträcker sig 30 år tillbaka.

– Men det kan vara svårt att få fram rätt data och det är många arbetsmoment bara för att få tillgång till datan. Det vi i stället kan göra med Hololens är att titta på ett provrör, läsa av en streckkod och så pang! kommer informationen som ett hologram på en gång. Det blir dessutom lättare att upptäcka avvikelser, som till exempel om ett rör som ska innehålla dna i själva verket innehåller något annat.

Frågan är bara varför man måste sätta ett par överdimensionerade skidglasögon på huvudet för att få fram den informationen. Som Pokémon Go visat den här sommaren går det att lägga lager av information på den verkliga världen bara genom att använda mobilen.

– Det är en ergonomifråga. Visst, Pokémon Go kanske ändrade på det lite, men tidigare har inte folk velat gå och hålla i sin telefon med armen utsträckt. Men när det gäller Biobanken ska man komma ihåg att det är ner till 150 minusgrader i frysboxarna provrören förvaras i. Öppnar man en sådan box måste man ha dubbla lager handskar på sig. Det är jättetjorvigt, säger Anders Abrahamsson.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Hololens har sina nackdelar

I marknadsföringen ser den gest- och röststyrda Hololens så lättanvänd ut. Men den har sina brister. Visst, först är man bara ovan vid att musmarkören nu är en ”huvudmarkör”: man riktar alltså den vita markören genom att vrida på huvudet. Klickar med pekfingret och tummen i luften. Men när man vant sig känns framför allt gesterna inte så responsiva som de borde. Röststyrningen fungerar däremot bra.

Andra bekymmer med Hololens är att det virtuella synfältet är begränsat. Om man kommer för nära ett virtuell föremål blir det genast beskuret. Dessutom är prylen än så länge avsedd för inomhusbruk, den fungerar betydligt sämre i konkurrens med solljus.

Det här är ett hologram

Hologram har varit ett populärt begrepp i science fiction sedan flera årtionden, men det kommer ursprungligen från den brittisk-ungerske forskaren Dennis Gabor som uppfann tekniken. För det mottog han Nobelpriset i fysik 1971.

Så vad är då ett hologram? Anders Abrahamsson ger oss en grundlektion: ”Hologram är ett objekt av ljus som vi kan placera någonstans omkring oss. Man kan betrakta objektet ur olika vinklar, det beter sig precis som ett vanligt objekt. Men det saknar fysisk massa: man får inget motstånd.”

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt