Lunds universitet ska hjälpa Ericsson med 5g

2018-03-09 10:36  
Fredrik Tufvesson och Ove Edfors, båda professorer i radiosystem, i radiolabbet på Lunds universitet. Tufvesson och Edfors är två av drivkrafterna bakom forskningen på massiv mimo.

På högre frekvenser krävs fler antenner. Nu tar Ericsson hjälp av världsledande massiv mimo-forskare i Lund.

Ericsson och Lunds universitet stärker sitt samarbete. Det blir en gemensam satsning på forskning och utveckling av massiv multiantennteknik, det som ofta kallas massiv mimo. Ericsson och Lunds universitet har haft en nära relation i flera årtionden, men telekombolaget kallar det nya samarbetet ”det överlägset största och mest ambitiösa hittills”.

Överenskommelsen innebär en fyraårig satsning med ett direkt forskningssamarbete mellan Ericsson och LTH, den tekniska fakulteten vid Lunds universitet. LTH ska nyrekrytera omkring tio doktorander och postdoktorer, tillsammans med en handfull seniora forskare vid Institutionen för elektro- och informationsteknik. Ett lika stort antal seniora forskare vid Ericsson ska ta fram nya tekniker och applikationer för massiv mimo.

Massiv mimo är en viktig beståndsdel för den nya mobilkommunikationsstandarden 5g. Den nya standarden kommer att överföra radiotrafik på högre frekvenser. På millimeterbanden från 28 gigahertz är massiv mimo avgörande, eftersom fler antenner kompenserar för kortare våglängder.

Läs mer: Sara Mazur: ”Finns en risk att Sverige halkar efter med 5g”

LTH-forskarna har arbetat med tekniken i sju år och var först i världen med att konstruera en testbädd för realtidskommunikation med massiv mimo.

– Överenskommelsen visar på styrkan och bredden i vår 5g-relaterade forskning. Det finns inte många ställen i världen där man integrerar teori, systemdesign och kretskonstruktion på den här nivån. Bredden innebär att vi kan ta koncept hela vägen från teori till fungerande chip, säger Viktor Öwall, rektor för LTH.

Under mobilmässan Mobile World Congress i Barcelona i slutet av februari träffade Ny Teknik David Hammarwall, Ericssons chef för 5g-produkter. Hammarwall uppgav att Ericsson redan ligger långt fram när det gäller massiv mimo.

– Traditionellt sett blir täckningen ganska mycket sämre när du går upp i frekvens. Men nu har vi tagit tekniksprång med massiv mimo. Tittar man på 3,5-gigahertzbanden introducerar vi produkter som 64 stycken sänd- och mottagarantenner. Då kan man bilda väldigt starka strålar som gör att man får en mycket högre signalstyrka och att man filtrerar bort all störning runtomkring. Och i väldigt stor utsträckning kan man då kompensera för skillnaden i täckning.

– Det vi har lanserat nu, det som ska vara igång kommersiellt i slutet på det här året, är både för 3,5 gigahertz och för millimetervågor. 28-39 gigahetz kommer att vara viktiga tidiga marknader. USA-marknaden är exempelvis väldigt fokuserade på millimetervågor för tidig lansering.

Du kan läsa intervjun med David Hammarwall i sin helhet här. Och all vår bevakning från MWC hittar du här.

Peter Ottsjö

Mer om: 5g Ericsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt