Lätt avlyssna trådlös telefon

2008-12-30 14:18  

Trådlösa telefoner som användas både i hemmen och på arbetsplatser kan lätt avlyssnas. Och det är svårt att skydda sig, varnar säkerhetsforskare.

Varningen gäller så kallade Dect-telefoner (Digital Enhanced Cordless Telecommunication), vilken är den vanligaste typen av trådlös telefon.

Forskare vid universiteten i Darmstadt, Weimar och Luxemburg, liksom Chaos Computer Club varnar för att den som känner till tekniken med enkla medel kan bygga en avlyssningsutrustning och på avstånd avlyssna samtal eller manipulera data som skickas i interna kontorsnät.

För den här typen av telefoner finns sällan någon programuppdatering som höjer säkerhetsnivån, hävdar forskargruppen.

Den som vill vara säker på att inte råka ut för avlyssning bör byta till en trådbunden telefon eller Wlan-telefoni.

- Med de krav på säkerhet som råder inom andra områden i näringslivet, exempelvis datasäkerhet, så är kraven när det gäller säkerhet för Dect-telefoner inte uppfyllda, menar Johannes Buchmann, professor i Informatik vid universitetet i Darmstadt.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt