Lågenergilampor sprider kvicksilver med soporna

2001-02-07 13:00  
Majoriteten av det kvicksilver som finns i lysrör och lysrörslampor återvinns inte i Sverige. Ungefär 50 kilo av den hälsoskadliga tungmetallen kommer på avvägar varje år, visar en beräkning som Ny Teknik gjort. Största boven är privatpersoner som ofta slänger lysrörslampor i soporna.

- Många konsumenter undrar vad man ska göra av dem. Ett hushåll byter en lysrörslampa högst var tredje månad. Det är en så liten volym att den lätt åker med soporna, säger Tony Jonsson, vd för Bjästa Återvinning söder om Örnsköldsvik.

Det säljs drygt 18 miljoner lysrör och lysrörslampor i Sverige varje år. Men bara sju miljoner av ljuskällorna går till återvinning, visar en rundringning till återvinningsbolagen som Ny Teknik gjort.

Det betyder att mindre än tio procent av lysrörslamporna återvinns. För lysrören går det bättre men återvinningen når ändå bara upp till ungefär 50 procent. Det innebär att bara 24 kilogram kvicksilver av totalt 75 samlas in.

Energimyndigheten har flera gånger uppmanat svenska folket att köpa fler av lågenergilamporna. Men att de innehåller kvicksilver talar myndigheten tystare om.

- Vår hållning är att energiförbrukningen är en större miljöbelastning än kvicksilvret i lampan. Och produktion av el ger också utsläpp av kvicksilver, säger Heini-Marja Suvilehto, som jobbar med belysning på Energimyndigheten.

I en broschyr från början av 1999 konstaterar myndigheten att kontrollen av lampskrotet är mycket dålig. Det saknas uppgifter om hur stor mängd ljuskällor som tas om hand på ett säkert sätt. Energimyndigheten slår också fast att det brister i information till konsumenter, insamlingsbolag och tillverkare.

Två år senare har inte mycket hänt. Många konsumenter är fortfarande okunniga om att lågenergilampor innehåller kvicksilver. De är också osäkra om var de kan lämna in lamporna, enligt de återvinningsbolag Ny Teknik pratat med.

Idag är det bara en överkorsad soptunna på lampornas förpackningar som avslöjar innehållet av tungmetall. Den här symbolen är det som lagen kräver och det går inte att begära att producenterna ska trycka mer omfattande information på kartongen, anser Magnus Frantzell, vd för branschorganisationen Lampleverantörernas förening.

- Det går kanske med lagstiftning. Men det går inte att införa på frivillig väg, det blir för kostsamt eftersom det idag är samma förpackning till de lampor som säljs över hela världen, säger han.

Inte förrän år 2010 kommer en sådan lag. Då ska varor som innehåller farliga ämnen vara försedda med hälso- och miljöinformation, enligt det förslag till ny kemikaliepolitik som regeringen nyligen lämnade till riksdagen.

Enligt samma regeringsproposition ska användningen av kvicksilver i nytillverkade varor avvecklas till årsskiftet 2002/2003. Men användningen i ljuskällor blir även i fortsättningsvis undantagen från målet.

Idag ska ljuskällor med kvicksilver lämnas till en av kommunens miljöstationer för farligt avfall.

Vid halvårsskiftet i år blir de som tillverkar och säljer elektronik ansvariga för återvinningen av uttjänta apparater. Det nya producentansvaret omfattar också lågenergilampor och lysrör.

Någon större skillnad kommer det inte göra för konsumenternas hantering av lysrörslampor. De ska än så länge samlas in på samma miljöstationer och man behöver inte heller fortsättningsvis betala något vid lämningen.

I höst lovar dock belysningsbranschen att tillsammans med det nya materialbolaget Elkretsen gå ut med information om producentansvaret och vad som ska lämnas in till miljöstationerna, berättar Jörgen Schultz, vd för Elkretsen.
 

Niclas Köhler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt