Lag om hands-free ger säljboom

2004-11-01 08:59  

Den nya lag som förbjuder japanska bilförare att hålla i en mobiltelefon samtidigt med bilkörning har ökat försäljningen av hands-freeutrustning tio gånger. Lagen träder i kraft idag.

3300 kronor kostar det om polisen kommer på en bilförare med att prata i mobiltelefon, med telefonen vid örat. Lika dyra är böterna för dem som sänder eller läser sms eller e-post via mobilens teckenfönster.

Affärer som säljer mobiltillbehör har noterat en tiofaldig försäljningsökning de senaste månaderna. Den nya lagen tillåter mobilsamtal under körning om föraren inte håller i sin telefon.

I biltillbehörsbutiker har utrymmena för hörlurar, små högtalare och mikrofoner fördubblats sedan i juni. Billiga hörlurar i prislägen runt 60 kronor säljer som aldrig förr.

Enligt Japan Times är det polisens sak att se till att den nya lagen inte blir lika tandlös som den som redan förbjuder mobilprat vid ratten, och som gäller sedan 1 november 1999. Bara om polisen bedömde att mobilprat kunde vara trafikfarligt blev det någon påföljd.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt