Konflikten om Apples kryptering fortsätter

2016-02-24 16:01  
Foto: Alamy

En krypterad Iphone har skapat ett jättebråk mellan polismyndigheterna och IT-världen i USA, och telefonen har även hamnat i presidentvalskampanjen. Även i Sverige är krypterad teknik ett hett diskussionsämne.

Den låsta telefonen tillhörde Syed Farook som tillsammans med sin fru genomförde ett terrordåd i San Bernardino, Kalifornien, i början av december och mördade 14 människor. En domstol har beordrat Apple att förse polismyndigheterna med mjukvara så att telefonen kan låsas upp och det krypterade innehållet plockas ut utan att det raderas automatiskt.

Men Applechefen Tim Cook säger nej. Om Apple öppnade San Bernardino-telefonen skulle det skapa ett prejudikat som i praktiken innebär att FBI och andra USA-myndigheter fick en bakdörr rakt in i Apples produkter, hävdar Cook. Den frågan är extremt känslig i USA efter Edward Snowdens avslöjande om hur USA:s säkerhetstjänst NSA spionerat på landets medborgare.

Apple har fått starkt stöd från flera andra amerikanska IT-jättar.

– Vi delar Apples åsikt i den här frågan. Vi tror på kryptering. Jag anser att det inte är rätt att försöka blockera tekniken i vanliga produkter som folk använder, vare sig ur juridisk eller ekonomisk synvinkel, förklarade Facebookgrundaren Mark Zuckerberg under mobilmässan i Barcelona.

Bill Gates, en av Microsofts grundare, har dock en annan åsikt. Han anser att domstolens krav bara gäller den aktuella telefonen och att det inte handlar om ett prejudikat. Kravet skiljer sig inte från fall där telefonoperatörer och banker tvingats lämna ut uppgifter till en brottsutredning, enligt Gates.

Presidentkandidaten Donald Trump slog som vanligt till bollen på volley via Twitter:

"Jag använder både Iphone och Samsung. Om Apple inte ger info till myndigheter om terroristerna kommer jag bara att använda Samsung tills de gör det", meddelades det lustigt nog från en Iphone.

Zuckerberg sätter fingret på den centrala punkten i hela den här infekterade affären krypteringen. Om företagen som tillhandahåller teknik och tjänster bedömer att deras användare vill ha bättre säkerhet är det helt enkelt "good business" att skydda telefoner och kommunikationen mellan appar med kryptering. Det är i de flesta fall inte särskilt "good business" att anklagas för att sitta i säkerhetstjänsternas knä.

Rättsvårdande myndigheter, inte minst i Sverige, hävdar dock att krypteringen innebär ett stort avbräck i bekämpningen av terrorism och annan grov brottslighet.

Så sent som i december enades regeringen och allianspartierna om fler åtgärder för att motverka terrorism. Ett av förslagen innebär att svenska polismyndigheter ska få, åtminstone försöka, installera spionprogram på misstänktas telefoner och datorer för att kringgå krypteringen, vilket kallas hemlig dataavläsning på juridisk svenska.

Här har Advokatsamfundet hört till de mest högljudda kritikerna, men generalsekreteraren Anne Ramberg är inte lika avvisande till kravet på Apple.

– Jag kan lättare leva med det jämfört med hemlig dataavläsning. Det är, som någon sagt, som om låssmeden skulle vägra öppna vid en husrannsakan och mobiltelefoner får ju beslagtas vid brottsutredningar. Med hemlig dataavläsning kan man följa personen i realtid och det är mycket mer integritetskränkande, säger hon till TT.

Mer om: Iphone

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt