Iphone framgång för mindre kretsleverantörer

2008-07-16 09:30  

Det är inte bara Apple som firar framgångar med den nya versionen av Iphone. Flera av de viktigaste kretsarna i telefonen levereras av tillverkare som inte är marknadsledande.

I stället för traditionella jätteleverantörer som Texas Instruments och Qualcomm har Apple valt att samarbeta med de jämförelsevis mindre tillverkarna Infineon, Samsung och TriQuint.

Inget av företagen är marknadsledande inom de områden där Apple använder deras kretsar, skriver amerikanska Electronic Engineering Times.

Enligt analytikern Will Strauss, som följer den amerikanska marknaden för halvledare, innebär det att Apple kan pressa priserna och ställa hårdare krav på leverantörerna.

För leverantörerna innebär att leveranserna till Iphone att de kan öka sin försäljning på en viktig marknad.

Andra nyheter inuti den nya mobiltelefonen är att skyddsglaset och lcd-skärmen inte längre är limmade vid varandra, rapporterar prylsajten Ifixit. Det innebär förmodligen att det blir billigare att reparera mobilen om glaset spricker.

Batteriet är inte heller fastlött, som i den tidigare versionen. Det gör det lättare att byta batteri på egen hand.

Redan en miljon sålda

I fredags släpptes iPhone 3G i 21 länder världen över, däribland Sverige. Tre dagar senare meddelade Apple att telefonen sålts i en miljon exemplar.

Hos Telia tog hela leveransen av den dyrare modellen med 16 gigabyte minne snabbt slut. Nya telefoner väntas i slutet av veckan, enligt Charlotte Züger, kommunikationschef för Telias mobila verksamhet i Sverige.

Hur många Iphone som Telia hittills sålt i Sverige vill inte Charlotte Züger säga.

Apple meddelar samtidigt att det har laddats ner tio miljoner program från företagets nya nätbaserade programbutik App Store.

Antalet program som finns tillgängliga på App Store är nu uppe i 800, varav drygt 200 erbjuds gratis.

För att kunna ladda ner program från App Store krävs ett konto på Apples musikbutik Itunes samt att man har version 2.0 av mjukvaran till Iphone eller musikspelaren Ipod Touch.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt