Iphone 4 kommer till Sverige i juli

2010-06-07 23:05  

Steve Jobs har visat upp Iphone 4. Den nya versionen av Apples mobiltelefon kommer till Sverige i juli. Jämfört med Iphone 3GS är det rejäla förbättringar i hårdvaran.

Snabbare processor – samma egenutvecklade som sitter i Ipad. Kamera som filmar i HD. Blixt. Gyroskop. En extra kamera för videotelefoni. Bättre batteritid. Högre upplösning på skärmen. Fram- och baksida i härdat glas, med en kant av rostfritt stål. Tunnare – bara nio millimeter.

Det är några av nyheterna på hårdvarusidan. Bloggen Engadget har en jämförelse med nuvarande Iphone 3GS.

Mycket är sådant som redan finns i andra telefoner. Men inte allt.

Skärmen är enligt Apple själva den mest högupplösta som någonsin funnits i en mobiltelefon. Tack vare pixlar bara 78 mikrometer breda trycker Apple in fyra gånger så många på samma skärmstorlek som tidigare.

Resultatet är en skärm som visar 326 punkter per tum, tillräckligt många för att det mänskliga ögat inte ska kunna se enskilda punkter.

Telefonen kommer i två utföranden, med 16 eller 32 gigabyte lagringsutrymme. Prislappen blir i USA 199 respektive 299 dollar.

Samtidigt kommer Iphone 3GS att fortsätta säljas, 99 dollar för 8 gigabyte minne. 

På programsidan fanns också en hel del nyheter. En Iphone-version av redigeringsprogrammet Imovie är en. Med det blir det möjligt att klippa filmerna som spelas in på telefonen.

Och programmet Ibooks tar bokhandeln från Ipad till telefonen.

Nyheterna i Iphone OS 4, som nu döps om till IOS eftersom det också används i Ipad, var kända sedan tidigare.

Det mest efterlängtade är möjligheten att ha program som körs i bakgrunden, vilket gör att man exempelvis kommer kunna ha en chatt i Skype igång, eller lyssna på musik i Spotify, samtidigt som man surfar på nätet.

IOS4 släpps den 21 juni, som gratis uppdatering för alla som idag har en Iphone eller Ipod Touch. Alla funktioner kommer däremot inte att fungera med alla varianter. För multitasking krävs exempelvis en Iphone 3GS, eller en Ipod Touch köpt under slutet av 2009.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt