Internetkabel ännu trasig – nu vill Musk koppla upp Tonga

2022-02-10 09:48  
Australiska fartyget HMAS Adelaide anländer med nödhjälp till Tonga, efter det kraftiga vulkanutbrottet. Bild från slutet av januari. Nu vill Elon Musk lösa önationens internet. Foto: TT

En åtta mil lång bit av Tongas undervattenskabel för internet är förstörd. Men rymdentreprenören Elon Musk har engagerat sig i önationens öde, och hans företag Space X försöker nu koppla upp önationen via satellit.

Det kraftiga vulkanutbrottet i önationen Tonga i januari slog ut landets internet i stort sett helt – den hundratals landmil långa undervattenskabel som kopplar samman landet med resten av världen fick stora skador.

Åtta mil kabel måste repareras och det statliga företaget Tonga Cable, som äger kabeln, säger att det kan vara klart först i slutet av nästa vecka.

Ett fartyg som skickats ut för att laga kabeln har lokaliserat skadan, men har inte tillräckligt mycket kabel med sig för att slutföra reparationen, enligt Tonga Cable. Man hoppas dock kunna använda sig av annan kabel ombord, som ägs av andra företag.

Läs mer: Spacex Starlink kan hjälpa Sverige nå bredbandsmålet

Samtidigt har Elon Musk och hans företag Space X, som bygger upp det globala nätverket Starlink med nästan 2 000 satelliter, engagerat sig i Tongas öde. Ett Space X-team är på plats i Fiji för att sätta upp en station som ska koppla upp Tonga igen via Starlink, enligt Fijis kommunikationsminister Aiyaz Sayed-Khaiyum som twittrar om saken.

"Storartat initiativ, Elon Musk!", skriver ministern.

FN har också hjälpt till med små satelliter och annan telekommunikation för att förbättra anslutningen och kommunikationen på Tonga.

Tre personer dog och tiotals bostäder förstördes i tsunamin och utbrottet sände chockvågor över halva jordklotet.

Läs mer: Jätteplanet gjorde sitt tredje test – nådde 7 000 meter

Mer om: Starlink SpaceX

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt