Intel köper israelisk halvledarjätte för 50 miljarder

2022-02-15 14:08  
Foto: Costfoto

Halvledarjätten slukar ännu en mindre konkurrent som bland annat specialiserat sig på fordonsbranschen. Nu kan bolaget leverera alla typer av halvledare, menar analytiker.

Den amerikanska processortillverkaren Intel köper israeliska Tower Semiconductor för omkring 5,4 miljarder dollar, cirka 50 miljarder kronor. Det bekräftade bolagen under tisdagen.

Tower är specialiserat på att tillverka vad som kallas analoga halvledare, vanliga i bilar, medicinsk utrustning och kraftförsörjningssystem. Intel vill när affären är i hamn integrera Tower fullt ut i dotterbolaget Intel Foundry Service (IFS).

Intels vd Pat Gelsinger skriver i ett uttalande att affären ger ”nya möjligheter för nuvarande och framtida kunder i en tid då efterfrågan på halvledare är större än någonsin”.

Ökar tillverkningskapaciteten

Analytikern Patrick Moorhead menar att syftet med affären är väldigt tydligt.

”Intels förvärv av Tower Semiconductor gör det möjligt för IFC att bli en heltäckande halvledartillverkare, och ökar deras fotavtryck och tillverkningskapacitet”, skriver han i en kommentar till affären.

Läs mer: Här är EU:s nya plan – satsar miljarder på halvledare

Bolaget sitter på tekniklösningar anpassade för bland annat radionät, kraftsystem, sensorer och halvledare som bygger på kiselgermanium (SiGe) istället för kisel.

Underleverantör till Analog Devices

Tower är bland annat underleverantör till Analog Devices och Broadcom, men är en liten spelare på halvledarmarknaden jämfört med taiwanesiska Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC). Towers intäkter uppgår per år till omkring 1,3 miljarder dollar, vilket kan jämföras med 56 miljarder för TSMC.

Tower-aktien rusar uppåt på börsen i Tel Aviv efter beskedet att de båda bolagens styrelser redan skrivit på ett avtal om förvärvet, som väntas slutföras inom ett år.

Intel-aktien steg också något i förhandeln på Wall Street efter beskedet.

TT / Ny Teknik

Mer om: Intel Halvledare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt