"Ingen slump att polisrazzian kom"

2014-09-12 15:09  

Urban Fagerstedt, ordförande i Fingerprint Cards, tror att det är traders som fick polisen att göra en razzia på huvudkontoret. -Det var maximalt dålig tajming för oss, säger han i intervju med Ny Teknik om insiderhärvan.

Fingerprint Cards vd Johan Carlström är under utredning för grovt insiderbrott. Men det finns fler konstiga händelser i bolagets historia. Sedan knappt ett år tillbaks är Urban Fagerstedt ordförande i bolaget. För flera av Ny Tekniks läsare är han mer känd som FoU-chef för Huawei i Sverige. Tidigare har han varit chef för Ericssons utvecklings av radiosystem.

Ny Teknik fick en intervju med Urban Fagerstedt på fredagseftermiddagen om den stora insiderhärvan.

Förklara varför Fingerprints varit inblandad i så många konstiga händelser. En tidigare chef som har dömts för grovt insiderbrott. Ett falskt pressmeddelande om att ni har sålts till Samsung, och nu polisrazzian på huvudkontoret i Göteborg i veckan.

-Vi har vid upprepade gånger sagt att vi tror att det har förekommit oegentlig handel i aktien. Många pekar finger mot oss, men vi styr inte aktiehandeln.

-På måndagen - alltså dagen innan insideranklagelsen – förekom väldigt kraftiga säljerbjudande på marknaden.

Men personer inne på företaget kan ju vara med och påverka aktiehandeln.

-Jag tror inte det. Volymen i handeln är så stor att det inte kan handla om någon enskild privatperson.

De kan väl gå ihop ett stort gäng, eller liera sig med ett företag?

-Det har handlat om miljoner aktier. Det är få individer som har det.

Affärsvärlden skrev i veckan om Tord Wingrens förvånande beteende. Han köpte 10 000 aktier sju börsdagar före er pressrelease om att Huawei valt er lösning till sin mest avancerade mobil.

-Jag kan hålla med om att det låter konstigt. Men vi ser det inte så. Vi hade gått ut med så mycket information om den viktiga upphandlingen i förväg, i samband med andra kvartalsrapporten. Så vi tyckte inte det var så mycket mer information vi gav i den pressreleasen.

Men där namngav ni kunden – Huawei - för första gången.

-Ja, det gjorde vi. Men det var inte så många att välja mellan. Och vi hade redan tidigare meddelat vilka volymer vi räknade med att detta skulle betyda.

Så aktien gick upp, utan ny information?

-Nej, det jag menar är att vi inte visste innan vilket bra mottagande som Huaweis produkt, och därmed vår läsare, skulle få på IFA-mässan i Berlin. Huaweis mobil utsågs till en av mässans topprodukter. Och det var någon som skrev att vår fingertrycksläsare är bättre än Samsungs och Apples. Och så mycket roligare än så kan det ju inte bli för oss. Men att vi skulle få så bra recensioner visste vi inte.

Så Tord Wingren gjorde inte något misstag?

-Om Tord gjort ett misstag, så var det att han inte visste att Huawei skulle lansera mobilen.

Det hände förra veckan. Och så denna vecka polisrazzian.

-Ja, Vi börjar tro att det inte är en slump att det här händer nu. Efter de goda recensionerna av vår produkt på IFA-mässan och kursuppgången förra veckan.Men det har vi inget belägg för det. Men tajmingen är maximalt olycklig för ett it-företag i vår position. Det känns nästan som om någon satt med klockan innan de ringde EBM (Ekobrottsmyndigheten).

-För Johan är det här oerhört tråkigt. Han är ju redan dömd av allmänheten som insiderhandlare.

Och du är inte tveksam till vad han gjort?

-Jag var tillräckligt tveksam för att flytta undan honom. Men det var i huvudsak för att trygga de som har aktier i bolaget.

-Samtidigt vill jag säga att det är Johans tydliga strategi om att det är i telefonerna som bolagets läsare har sin stora marknad som har gjort att bolaget lyckats så bra ute hos sina kunder. Det är hans styrka.

Johan Carlström har ju har utfört ett antal handelstransaktioner i aktien. Det är ju ett faktum.

-Ja, men han hävdar med emfas att han följt reglerna. Men att kolla upp det är inte så lätt. Det kan vara svårt att visa exakt när som det informerades om olika event.

Om det är så svårt är det väl bäst att som insider inte handla.

-Jag är benägen att tycka att som lagstiftningen ser ut i dag ska man inte handla i den egna aktien. Självfallet ska man köpa för att visa att man tror på bolaget. Men inte handla ofta.

-Johan borde ha hållit sig på en annan nivå i sitt handlande. Då hade han inte kunnat misstänkas för insiderbrott.

Har du själv handlat i aktien?

-Nej, jag har köpt aktier, men inte handlat.

Hur drabbar den här härvan era framtida möjligheter? Hur reagerar kunderna?

-Det är klart att våra kunder störs av att vår vd anklagas för insiderhandel. Men jag tror inte att det påverkar deras val av teknik. Så jag tror inte att det här är särskilt allvarligt för våra affärer. Däremot är det en jättesnyting mot våra aktieägare.

-Jag tycker att EBM borde titta på vilka som sålde aktier på morgonen när polisrazzian gjordes och köpte på kvällen. När jag tittade in vid 16-tiden, så var det bara en köpande aktör. Jag anar att den eller någon den närstående sålde på morgonen.

Vad önskar du att du hade gjort annorlunda sedan du blev ordförande i slutet av förra året?

-Inget av det här har hänt under min tid som ordförande.

Tord Wingrens kritiserade handel skedde under din period.

-Ja, men han bedrev ingen korthandel. Han har köpt sig en post för att han vill ha den.

Ja, men frågan är ju hur mycket han visste innan han köpte.

-Ja, men som jag sa tidigare. Vi tycker inte att vi gav så mycket mer information i pressreleasen som var kraftigt kurspåverkande. Det var de goda recensionerna som orsakade kursuppgången.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt