Ingen röstning på internet i sikte

2010-09-17 12:48  
Valsedlarna blir kvar, internetröstning är inte aktuellt på många år. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Rekordmånga förtidsröstar. Det gör att den manuella sammanräkningen kan ta längre tid än vanligt, men att rösta elektroniskt i Sverige är inte aktuellt.

Hittills har 1,6 miljoner svenskar förtidsröstat. Det är 300 000 fler än vid förra valet vid samma tidpunkt enligt valmyndighetens statistik.

Det innebär mer jobb för valarbetarna innan de kan börja räkna rösterna på söndag. De måste första granska alla förtidsröster som fraktas till respektive vallokal.

Eftersom det går att förtidsrösta även under helgen finns en risk att många valkuvert inte hinner fram.

- Vi har beställt extra postutdelning under helgen men alla hinner nog inte fram utan räknas på onsdag, säger Vivan Nilsson på valmyndigheten

Vid förra valet var det 109 000 röster som räknades först på onsdagen efter valet. Det finns en risk att det blir fler i årets val.

- Det kan bli det. Det beror på hur många som inte röstar i sin hemkommun, säger Vivan Nilsson.

Rösträkningen i vallokalerna sker manuellt. En del av de större vallokalerna har automatiskt sedelräknare, men på de allra flesta håll räknas rösterna för hand.

Att införa datorbaserade system för att rösta och räkna röster har utretts i Sverige, men är inte aktuellt på många år enligt Vivan Nilsson.

Inte heller att rösta på internet.

- Att rösta elektroniskt har inte bedömts som säkert. Det kräver också en ändring av vallagen och det skulle ta många år att ändra lagstiftningen, säger Vivan Nilsson.

I de utredningar som gjorts om frågan att rösta över internet lyfts bland annat fram att det skulle öka väldeltagandet, inte minst bland de yngre. Ett försök med att rösta över internet gjordes vid kårvalet på Umeå universitet 2001 men där hade internetröstningen begränsad betydelse för valdeltagandet.

Flera av Sverige grannländer har genomfört eller planerar elektroniska val.

Estländarna har kunnat rösta elektronisk vid flera val. Vid lokalvalen 2005, parlamentsvalet 2007 och vid valet till Europaparlamentet 2009.

I Finland testades val över internet i tre kommuner år 2008 men e-röstningen gick inte helt som planerat eftersom det visade sig att alla e-röster inte registrerats.

Norge kommer att testa e-val i10 kommuner i kommunalvalet under nästa år.

 

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt