Huawei släpps in i brittiskt telenät

2020-01-28 15:20  
Huawei är en stor leverantör av 5g-utrustning. Foto: Mark Schiefelbein

Kinesiska telekomjätten Huawei lovas en bit av kakan när Storbritannien bygger ut 5g-nät i landet. Det beskedet ger premiärminister Boris Johnson som därmed trotsar USA:s och president Donald Trumps påtryckningar om att stänga kineserna ute helt och hållet.

(Uppdaterad)

Trump och Johnson har under dagen diskuterat "kritiska regionala och bilaterala frågor inklusive säkerhetsfrågor inom telekommunikation", meddelade Vita huset i ett uttalande på tisdagen

Tidigare under dagen hade en icke namngiven källa inom Trumpadministrationen sagt till Reuters att USA ser med besvikelse på det brittiska beslutet. "Det finns inget säkert sätt som icke tillförlitliga tillverkare kan tillåtas kontrollera någon del av ett 5G-nätverk", framhöll källan.

Britternas besked kommer dagarna innan USA:s utrikesminister Mike Pompe ska möta Boris Johnson i London. Då väntas de båda diskutera frågor som rör Huawei – och ett framtida handelsavtal mellan Storbritannien och USA efter brexit.

Kompromisslösning

Debatten om Huawei ska tillåtas som telekombyggare i Storbritannien, liksom i många andra länder, hänger ihop med de påstådda säkerhetsriskerna kring att Kina skulle kunna stjäla värdefull information. Regeringen och premiärminister Boris Johnson säger att högrisk-leverantörer, utan att nämna Huawei, kommer att släppas in i byggandet av mindre känsliga delar av telenätet, och att den andelen ligger runt 35 procent.

Däremot kommer de att stängas ute från känsliga delar av telekomnätet, exempelvis där kärnkraftverk och försvarsanläggningar ingår, meddelar den brittiska regeringen.

Beskedet möttes av fördömanden men också av dem som ser det som en väl avvägd kompromiss för att trygga Storbritanniens 5G-utbyggnad.

– Det här beslutet kommer att säkra att Storbritannien får ett väldigt starkt, praktiskt och tekniskt vettigt regelverk för digital säkerhet de kommande åren, säger Ciaran Marin, chef för Storbritanniens center för cybersäkerhet.

”Fruktansvärt beslut”

Det amerikanska representanthusets förre talman, Newt Gingrich, betecknar beslutet som en stor förlust för USA.

– Hur stort måste Huawei bli och hur många länder måste teckna avtal med bolaget innan USA:s regering inser att vi håller på att förlora internet till Kina?

Ingen kritik är dock så hård som den som Nigel Farage, ledare för Brexitpartiet, levererar.

– Ett fruktansvärt beslut. Det här är dåligt för vår nationella säkerhet, det är en förolämpning mot våra närmaste vänner och ett tecken på att vårt etablissemang är köpt av Kina.

Fakta: Huawei

Huawei är världens största leverantör av telekomnät, och näst största tillverkare av mobiltelefoner efter sydkoreanska Samsung.

Grundades 1987 av ingenjör Ren, tidigare verksam i den kinesiska armén. Huawei påstår att det är privatägt, men det ifrågasätts från delar av västvärlden om Huawei har kopplingar till det styrande kommunistpartiet.

USA har därför bannlyst företaget och uppmanar sina allierade i väst att göra detsamma.

Mer om: Huawei 5G

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt