Huawei är större än Ericsson

2015-08-18 07:49  
Ericssons vd Hans Vestberg har all anledning att deppa, visar ny analys. Foto: TT

För första gången har Huawei passerat Ericsson och har nu en större marknadsandel på mobila system i världen. Det uppger välsedda analysföretaget Dell'Oro.

Att vara störst på mobilmarknaden är viktigt för Ericssons vd Hans Vestberg. Och det brukar den svenska mobiljätten vara. Men inte nu längre.

För första gången har Huawei passerat Ericsson på den globala mobilmarknaden för 2g, 3g och 4g. Det skriver analysföretaget  Dell'Oro i en pressrelease.

Förändringen skedde under årets andra kvartal.

- Men Huawei är större även om man lägger ihop både första och andra kvartalet, uppger Stefan Pongratz, analytiker på  Dell'Oro, för Ny Teknik.

Under första halvåret hade Huawei 30 procents marknadsandel och Ericsson 28 procenr på den globala mobilmarknaden.

Förklaringen är den starka tillväxten på 4g-marknaden i Kina, där Ericsson har en svag ställning.

- Det blir tydligt när man exkluderar siffrorna för 4g i Kina, då är Ericsson fortfarande störst, säger Stefan Pongratz.

De två konkurrenterna Nokia och Alcatel-Lucent, som är på väg att gå ihop, hade tillsammans 27 procent av den globala marknaden under årets första sex månader.

Dell Òro har också tittat på marknaden för endast 4g-system. Då är kombinationen Nokia och Alcatel-Lucent etta med en andel på 29 procent, Huawei tvåa med 27 procent och Ericsson trea med 25 procent.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt