Hjälp PTS med tv-frekvenserna

2009-10-02 15:06  

Regeringen bestämde för två år sedan att en bit gamla tv-frekvenser på 800 MHz-bandet ska få användas för mobila tjänster. PTS vill nu ha synpunkter på hur tillstånden ska utformas.

Beslutet att använda en del av de gamla tv-frekvenserna på 800 MHz-bandet för mobila tjänsterfattade regeringen i december 2007, i enlighet medvärldsradiokonferensen tidigare samma år.

Sverige är ett av de första europeiska länderna som delar ut nya tillstånd på 800 MHz-bandet, och nu villPTS ha synpunkterpå hur tillstånden ska utformas.

PTS tänker sig att genomföra en elektronisk auktion på nationella tillstånd som gäller i 15 år.

Synpunkter till PTS ska ha inkommit senast den 30 oktober.

Anledningen till att frekvensbandet blivit ledigt är övergången till digital-tv som gör att tv-sändningarna behöver mindre utrymme än tidigare, trots att fler kanaler sänds.

Täckningsegenskaperna på 800 MHz är mycket goda och många väntar sig bandet används för nya mobilnät med 4g-teknik för mobilt bredband.

I USA planeras redan 4g-nät på motsvarande frekvenser, medan 4g-näten i Sverige i första hand byggs på 2,6 GHz, med kort räckvidd,samt på gsm-bandet 900 MHzmed liknande egenskaper som 800 MHz-bandet.

Mats Lewan

Mer om: TV PTS

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt