Hett material kan kyla elektronik

2010-05-12 09:47  
Alexander Balandin

Värmeutveckling är ett problem för tillverkare av elektronikprylar. Nu visar amerikanska forskare att det nya supermaterialet grafen kan användas för att leda bort överskottsvärmen.

I senaste numret av tidskriften Nature Materials visar professor Alexander Balandin och hans kollegor vid UC Riverside att det nya uppmärksammade materialet grafen kan användas på kiselkretsar för att leda bort värme.

Det är väl känt att grafen är en utmärkt ledare för värme. Problemet är att det är svårt att tillverka större mängder av materialet som består av ett lager kolatomer. Men Alexander Balandin har nu visat att även flera lager av grafen, som är enklare att tillverka, kan leda bort överskottsvärmen.

Enligt Alexander Balandin kommer tekniken att utvecklas så att grafen kan integreras med kiselkretsar för att leda bort värme inom fem år.

Sedan upptäckten av grafen för bara sex år sedan är ämnet det absolut hetaste inom forskningen.

- Alla talar om det, säger Alexander Balandin i pressmeddelandet från UC Riverside.

Marie Alpman

Mer om: Grafen Kylning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt