"Hemsidan" fyller tio år

2003-03-21 14:30  
Första hemmet

Den första grafiska webbläsaren har fyllt tio år. I mars 1993 lanserades Mosaic och skapade begreppet ”hemsida” där text, länkar, grafik och bilder öppnade allmänhetens dörr till internet.

Mosaic "anses vara det program som startade www-explosionen och därmed öppnade internet för allmänheten". Så presenteras den första grafiska webbläsaren i Nationalencyklopedin. Det finns alltså all anledning att både uppmärksamma och fira det verktyg som lade grunden till världens kanske viktigaste informationstjänst.

Det var vid universitetet i amerikanska Illinois som idén dök upp. Närmare bestämt vid universitetets National Center for Supercomputing Applications, NCSA, där studenten Marc Andreessen och hans kompisar hade tröttnat på trista textbaserade program för att komma ut på nätet.

Deras skapelse döptes till "NCSA Mosaic" och klockan 03:00:45 söndagen den 14 mars 1993 skickade Marc Andreessen iväg ett meddelande till några utvalda nyhetsgrupper på internet.

"Beta version 0.10 of NCSA Mosaic for the X Windows System, a networked information system and World Wide Web browser, is hereby released".

Så lyder alltså födelseannonsen för det som enligt Nationalencyklopedin startade www-explosionen.

Det unika med Mosaic var att programmet kunde presentera webbsidor med snygg grafik som rubriker i olika storlekar och stilar och framför allt att webbläsaren hanterade bilder.

Plötsligt hade webbsidorna förvandlats från trista "boksidor" till flashiga skapelser som mer liknade en tidning.

I ett slag krävdes inte längre några datorkunskaper för den som ville utforska internet. Det enda man behövde lägga på minnet var att alla adresser skulle börja med "http://", sedan var det bara att klicka sig fram längs nätets vindlande trådar.

Fast om man ska vara petnoga så blev inte webben en angelägenhet för den stora massan exakt klockan tre på morgonen 14 mars 1993. Första versionen av Mosaic kunde bara köras på unix-datorer och den första kommersiella webbsajten startades först i juni av datorföretaget Digital Equipment.

Men sedan gick det fort. Till hösten 1993 dök mosaicversioner upp för både pc och mac och i oktober fanns det 500 webservrar registrerade.

Ganska snart tröttnade Marc Andreessen på ledningen för NCSA som ville lägga sig i utvecklingsarbetet av Mosaic alldeles för mycket. Då gick han vidare och startade företaget Netscape tillsammans med storfräsaren Jim Clark som var en av datorföretaget Silicin Graphics skapare. Deras webbläsare som fick företagets namn konkurrerade snabbt ut Mosaic som världens populäraste bläddrare. En position som de kunde hålla ända till slutet av 1990-talet. Då hade Bill Gates vaknat och lyckats göra Microsofts Internet Explorer till den webbläsare som "alla" numera använder.

Men även där har Marc Andreessen sitt finger med i spelet. För Internet Explorer är också baserad på Mosaic och utvecklad via den licens som Microsoft köpte av NCSA när Bill Gates förstod att internet var framtiden.


För övrigt...så fanns webben innan Mosaic. Men bläddrarna levererade bara text. Den populäraste hette Lynx och krävde en hel del datorvana av den som ville surfa.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt