Hd-tv i luften startar – till halva befolkningen

2010-10-15 11:57  

Måndagen den 1 november drar hdtv-sändningarna via tv-antenn igång, men bara till hälften av befolkningen. Först 2012 nås nästan alla i landet.

(UPPDATERAD). Det är Teracom som slår på sändningarna för hdtv i marknätet den 1 november.

Inledningsvis startar 17 sändarstationer vilka täcker drygt halva befolkningen. Till årsskiftet ska ytterligare 16 stationer vara i drift vilket ger omkring 70 procents befolkningstäckning.

Under 2012 ska nästan hela befolkningen nås av sändningarna.

Sändningarna sker i sändarnät sex och sju, vilka i stora delar av landet använder uhf-kanaler och kan tas emot med den vanliga tv-antennen.

I vissa delar av landet använder nät sju dock vhf-kanaler vilka ligger lägre i frekvens, och då kravs det en vhf-antenn – en större antenn ofta kallad "Tv1-antenn".

Bland annat gäller det delar av Göteborg, Nässjö, Norrköping, Halmstad, Gävle, Varberg, Kisa, Emmaboda samt delar av Skåne. Här är hela listan över stationerna samt användning av uhf/vhf.

För att ta emot hdtv i marknätet krävs också nya boxar eller tv-apparater med stöd för både sändningstekniken dvb-t2 och komprimeringstekniken mpeg4.

För bara något år sedan började försäljning av boxar med mpeg4 och den nuvarande sändningstekniken dvb-t, eftersom ett antal kanaler redan 2008 fått krav på sig att börja sända med mpeg4. Sändningarna kom dock inte igång förrän i december 2009.

De boxarna går bra att använda fortsättningsvis, för allt utom de nya hdtv-kanalerna, totalt nio stycken.

De nya boxarna och tv-apparaterna började säljas i september.

Dvb-t2

En standard för utsändning av digital-tv i marknät, det vill säga till vanliga antenner. Spikades i juni 2008. Genom effektivare modulering och felkorrigering är dvb-t2 omkring 50 procent effektivare än föregångaren dvb-t.

Behövs för att få plats med hdtv i marknätet.

Hdtv i marknätet

Nio tv-kanaler har tillstånd för hdtv i marknätet:

Canal + HD Mix
Kanal 5 HD
MTVN HD 
National Geographic HD 
TV3 HD 
TV4 HD
Viasat Sport HD
SVT 1 HD
SVT 2 HD

Sändningarna startar den 1 november.

För att se kanalerna behövs en tv eller box med stöd för dvb-t2, vilka började säljas i september.

Boxar för dvb-t2 säljs redan i Storbritannien, men rekommenderas inte för Skandinavien eftersom de följer specifikationen D-book istället för skandinaviska Norig.

SVT testade hdtv med dvb-t mellan maj 2007 och mars 2008.

Mats Lewan

Mer om: Hdtv Marknätet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt