Hd-tv i luften startar – till halva befolkningen

2010-10-15 11:57  

Måndagen den 1 november drar hdtv-sändningarna via tv-antenn igång, men bara till hälften av befolkningen. Först 2012 nås nästan alla i landet.

(UPPDATERAD). Det är Teracom som slår på sändningarna för hdtv i marknätet den 1 november.

Inledningsvis startar 17 sändarstationer vilka täcker drygt halva befolkningen. Till årsskiftet ska ytterligare 16 stationer vara i drift vilket ger omkring 70 procents befolkningstäckning.

Under 2012 ska nästan hela befolkningen nås av sändningarna.

Sändningarna sker i sändarnät sex och sju, vilka i stora delar av landet använder uhf-kanaler och kan tas emot med den vanliga tv-antennen.

I vissa delar av landet använder nät sju dock vhf-kanaler vilka ligger lägre i frekvens, och då kravs det en vhf-antenn – en större antenn ofta kallad "Tv1-antenn".

Bland annat gäller det delar av Göteborg, Nässjö, Norrköping, Halmstad, Gävle, Varberg, Kisa, Emmaboda samt delar av Skåne. Här är hela listan över stationerna samt användning av uhf/vhf.

För att ta emot hdtv i marknätet krävs också nya boxar eller tv-apparater med stöd för både sändningstekniken dvb-t2 och komprimeringstekniken mpeg4.

För bara något år sedan började försäljning av boxar med mpeg4 och den nuvarande sändningstekniken dvb-t, eftersom ett antal kanaler redan 2008 fått krav på sig att börja sända med mpeg4. Sändningarna kom dock inte igång förrän i december 2009.

De boxarna går bra att använda fortsättningsvis, för allt utom de nya hdtv-kanalerna, totalt nio stycken.

De nya boxarna och tv-apparaterna började säljas i september.

Dvb-t2

En standard för utsändning av digital-tv i marknät, det vill säga till vanliga antenner. Spikades i juni 2008. Genom effektivare modulering och felkorrigering är dvb-t2 omkring 50 procent effektivare än föregångaren dvb-t.

Behövs för att få plats med hdtv i marknätet.

Hdtv i marknätet

Nio tv-kanaler har tillstånd för hdtv i marknätet:

Canal + HD Mix
Kanal 5 HD
MTVN HD 
National Geographic HD 
TV3 HD 
TV4 HD
Viasat Sport HD
SVT 1 HD
SVT 2 HD

Sändningarna startar den 1 november.

För att se kanalerna behövs en tv eller box med stöd för dvb-t2, vilka började säljas i september.

Boxar för dvb-t2 säljs redan i Storbritannien, men rekommenderas inte för Skandinavien eftersom de följer specifikationen D-book istället för skandinaviska Norig.

SVT testade hdtv med dvb-t mellan maj 2007 och mars 2008.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt