Han drömmer om en skrivare i mobilen

2010-03-31 15:30  

Entreprenören Alex Breton på företaget Printdreams har utvecklat en kamera med inbyggd skrivare. Men drömmen är att ha bygga in skrivaren i mobilen.

- Skrivare är den enda stora teknologin som ännu inte finns i mobilen. Det är den felande länken i det mobila kontoret, säger Alex Breton i en intervju med Elektroniktidningen.

Vägen till den skrivande mobilen går genom den skrivande kameran Printbrush 4x6 som ska visas upp för världen om två veckor, på den skandinaviska elektronikmässan S.E.E.

I ett videoklipp på Youtube visar Printdreams hur det går till – ta en bild och dra sedan kameran fram och tillbaka på ett papper eller något annat underlag. Och bilden är klar. Allt utom glas fungerar som underlag.

Se videoklippet här.

Printbrusch är inte mycket större än en vanlig kompaktkamera och väger bara något hekto, enligt Elektroniktidningen.

Alla ingående komponenter är standard.

Sensorerna som styr utskriften kommer från Philips och är likadana som sitter i optiska datormöss.

Skrivarhuvudet är Lexmarkstandard och själva skrivarstyrningen sköt av en vanlig processor och ett litet minne.

Kommunikationen med omvärlden göras via mikro-usb och bilderna lagras på ett vanligt sd-kort.

- Vi vet exakt vilket munstycke som ska spruta bläck i varje ögonblick. Och vi är de enda som klarar att skriva ut på en hel A4 i fyrfärg. I dag klarar vi att skriva med 200 mm/s, men vi kommer att nå 400 mm/s inom kort, säger Alex Breton till Elektroniktidningen.

På sikt vill han ha in skrivaren i mobilen.

Problemet är inte att få rum med bläckpatronerna. En sockerbitstor bläckpatron räcker för hundra A4-sidor text.

Svårigheterna ligger snarare i att det är så många olika teknologier som ska fungera tillsammans med stor precision – optik, flödesdynamik, styrning och strömförsörjning.

- Vi har omkring 20 patent på vår teknik och vi har en hel del kunskap om sådant som toleranser och noggrannhet, säger Alex Breton.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt