Grafen-transistor når 26 gigahertz

2008-12-23 09:00  
Transistoringenjörer på IBM börjar få kläm på forskarvärldens nya älsklingsmaterial grafen, det som ser ut som hönsnät i bilden. Foto: Illustration, IBM.

Med materialet grafen har forskare vid IBM gjort en transistor som kan slås av eller på 26 miljarder gånger i sekunden. Det bådar gott vad gäller grafenets möjligheter att ersätta kisel i framtidens halvledarkretsar.

Jodå, visst borde det gå att skrämma upp transistorer av kolmaterialet grafen till vad som kallas terahertzområdet, över 100 gigahertz.

Det är slutsatsen som IBMs forskare drar av sina lyckade försök att framställa transistorer som klarar 26 gigahertz.

Resultatet är ett hastighetsrekord för grafen vad gäller så kallade fälteffekttransistorer, förkortat fet.

I försöket var transistorns så kallad gate 150 nanometer lång. Forskarna förutsäger att en minskning av gatedimensionen till 50 nanometer borde ge transistorer i terahertzområdet.

Liknar ett hönsnät
Grafen är en form av rent kol, där atomerna ligger i sexkanter i ett enkelt atomlager, likt ett hönsnät. Det upptäcktes i fri form så sent som för några år sedan, men har satt fart på många forskarlag världen över sedan dess.

Grafen har extremt god förmåga att förmedla elektroner i hög fart, och kan ges halvledande egenskaper. Det är också mekaniskt starkt.

De speciella egenskaperna har väckt stora förhoppningar om små, snabba och strömsnåla framtida transistorer. En transistors hastighet bestäms enligt forskarna av två saker, hur stor den är fysiskt och hur snabbt elektronerna rör sig igenom den.

IBM-forskarna publicerar sina rön i senaste numret av tidskriften Nano Letters.

Alexander Kristofersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt