Grafen redo för elektroniskt papper

2016-05-02 09:21  
Grafenskärmen uppges påminna om de som finns i till exempel Amazons läsplatta Kindle. Till vänster: Struktur av grafen. Foto: Alamy, Dr Thomas Szkopek / Wikimedia Commons

Redan nästa år kan supermaterialet grafen göra debut som ”bläck” på elektroniskt papper.

Det är kinesiska skärmtillverkaren Guangzhou OED Technologies som tillsammans med en underleverantör arbetar på en grafenskärm som de tänker sig kan användas i e-bokläsare eller på kroppsnära prylar. Det rapporterar sajten Xinhuanet.com.

Skärmen påminner om de som i dag finns i till exempel Amazons läsplatta Kindle. Med grafen kan skärmen enligt tillverkaren göras tunnare och mer hållbar samtidigt som kontrasten blir bättre.

Skärmar med elektroniskt papper har hittills haft svårt att hitta plats utanför nischmarknaden e-böcker. Men Guangzhou OED Technologies tror att grafen kan vara ett sätt att utöka användningsområdet. Förutom fördelarna med att skärmen blir tåligare så ses det som en fördel att grafen tillverkas av grafit som är enklare att komma över än de ofta exotiska metaller som används i dagens skärmar.

Guangzhou OED Technologies räknar med att starta produktionen av skärmar med grafen inom ett år.

 

 

Få koll på digitaliseringen av samhälle och företag med nyhetsbrevet Digital Teknik!

Jonas Ryberg

Mer om: Grafen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt