Google vill köpa svenska experter på internetljud

2010-05-18 11:50  

Google har lagt ett bud på norsk-svenska Global Ip Solutions – det doktorstäta bolaget som la grunden till Skypes ljudteknik och som dominerar i program för prat över internet.

Google bjuder omkring 520 miljoner kronor för Gips, eller 13 norska kronor per aktie – en budpremie på 27,5 procent i förhållande till kursen den 14 maj, och 142 procent jämfört med den 11 januari, just innan Gips meddelade att en potentiell köpare visat intresse för bolaget.

Går affären i lås lägger Google vantarna på ett nyckelföretag inom teknik för röst och video över internet, med rötter på KTH.

Bolaget hette från börjanGlobal Ip Sound och grundades 1999 av bland annat Bastiaan Kleijn, professor vid KTH, samt Roar Hagen som arbetat på Ericsson och är en av upphovsmännen till ljudkodaren AMR som används inom gsm och 3g.

Hög kompetens har varit ett av kännetecknen – 2004 var tolv av 23 anställda civilingenjörer, och fyra av dessa med doktorsgrad. Idag är antalet anställda omkring 75, varav omkring 25 i Stockholm, 30 i San Francisco och övriga i Boston, Korea samt Hong-Kong.

– Procentuellt sett tror jag nivån doktorer är konstant – vi har anställt många med doktorgrad, säger Mats Perjons, produktchef på Global Ip Solutions och en av de tidigast anställda.

Den första nyckelkunden för Gips blev Skype som länge använde tekniken i sin tjänst för samtal över nätet.

I huvudsak handlar det om att minska eko och ljudförseningar och att reparera förlust av datapaket. Ett av tricken är att hela tiden känna av kvaliteten på förbindelsen och anpassa överföringen i realtid.

År 2007 la bolaget till video i sin verktygslåda, efter köpet av företaget Espré Solutions, och bytte då namn till Global Ip Solutions.

I samma veva förloradeGips skrytkunden Skype, vilket gick relativt obemärkt förbi. Skype skrev dock i ettblogginlägg 2007att ljudtekniken i tjänsten blivit helt egenutvecklad.

Å andra sidan har Gips under tiden skaffat sig en lång rad viktiga kunder som Cisco, Avaya, Yahoo, Nortel, Oracle, Samsung, WebEx och Google.

Just Google använder Gips tekniki sin chattjänst Google Talk sedan 2005.

Troligen används teknikenäven för videochatt hos Google, trots att Google skaffat teknik och kompetens inom videochatt genomköpet av Luleåföretaget Marratechs teknik och patent 2007.

Gips teknik finns inte bara för datorer utan också för en rad andra plattformar, bland annat för de flesta datorlika mobiler – Windows Mobile, Symbian, Android och Iphone.

Köpet av Gips blir Googles tredjeförvärv av teknik med svenska rötter. Först ut, strax innan Marratech, varprogramvaran Trendalyzer, utvecklad av professor Hans Rosling på Karolinska Institutet.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt