Google värderas högre än Apple efter nya kvartalssiffror

2016-02-03 06:04  
Hemlighetsmakeriet till trots har information om vad Apple pysslar med i Lund läckt ut: Avancerade kartor. Dessutom sägs Apple undersöka möjligheten att flytta till en annan lokalisering i Lund eller Malmö. Foto: TT

Mobilt sök och annons- och marknadsföring online går som tåget för Google. Moderbolaget Alphabet är nu värt mer än Apple.

När Alphabet, som Googles moderbolag nu heter, presenterade sitt resultat för det fjärde kvartalet 2015 var det första gången som man redovisade siffror separat för kärnverksamheten inom Google, och det som kallas Other bets, som rymmer satsningar som man hoppas ska bli lönsamma i framtiden. Kvartalssiffrorna visar att det är Google som drar in pengarna, medan Other bets än så länge går med förlust.

Alphabets totala omsättning för det fjärde kvartalet var knappt 183 miljarder kronor, vilket innebär en ökning med knappt 18 procent jämfört med samma period året innan. De mest lönsamma delarna är Youtube, mobilt sök och programmatisk marknadsföring. Ökningen inom så kallade betalda klick, det vill säga annonser som ger betalt först när någon klickar på dem, var 31 procent, vilket med råge slog marknadens förväntningar på 22 procent, skriver Di Digital.

Omsättningen för Other bets landade på knappt 1,3 miljarder kronor, medan förlusten blev drygt 10 miljarder kronor under samma period. De mest lönsamma delarna inom Other bets är Nest, som tillverkar smarta övervakningsprodukter för hemmet, Google Fiber, som tillhandahåller höghastighetsnät och life science-delen Verily, uppger Reuters.

Efter att kvartalsrapporten presenterats steg Alphabet-aktierna så mycket att de passerade Apple i börsvärde.

Elsa Persson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL