Google öppnar videobutik

2010-08-30 08:31  

Google förhandlar med Hollywood om tillgång till de senaste filmerna för uthyrning på Youtube. Ett tufft slag mot såväl Telias digital-tv-tjänst, men också mot Apples och Sonys liknande planer.

Enligt uppgift i Financial Times har Google förhandlat om filmrättigheter med de stora bolagen i Hollywood under flera månader.  Filmbolagens intresse förklaras av vikande dvd-försäljning.  Medan Google söker intäktskällor för Youtube. Investeringen i Youtube på 1,7 miljarder dollar 2006 har ännu inte blivit den succé man hoppats.

Google ska använda både sin sökmotor och Youtube för att nå ut till alla filmälskare med den nya tjänsten. Förhoppningen är att folk ska vara redo att betala 5 dollar för att streama nya filmtitlar, rapporterar Financial Times.

Google har inte velat kommentera uppgifterna.

För teloperatörer som Telia Sonera blir en videosatsning från Google ett hårt slag. Telia Soneras egen tv-satsning marknadsförs redan hårt som ”Sveriges största videobutik”.

Google blir också en direkt konkurrent till Apple, som jobbar med ett liknande upplägg. Apple har redan skrivit kontrakt, värderat till närmare 1 miljard dollar, med filmbolagen Paramount, Lionsgate och MGM. 

Även Sonys vd Howard Stringer, med stora egna filmrättigheter, har flera gånger sagt att det är med tjänster som film och musik som ska öka lönsamheten framöver.  I våras sa Sony Ericssons vd Bert Nordberg till Ny Teknik att hans dröm är att kunna visa en film med Brad Pitt i mobilerna en vecka före biopremiären. En förutsättning är tillgången till Sonys innehåll. ”Och det är på gång”, sa han den gången.  Bert Nordbergs avsikt är inte att hyra ut filmer, men väl att locka folk att köpa hans mobiler.

Intressant i det här sammanhanget är att Google redan samarbetar med Sony i sin tv-satsning, som presenterades i maj. I det samarbetet byggs Googles operativsystem Android och webbläsaren Chrome samt en Intel-processor in i tv-apparater tillverkade av Sony.

Mer om: Google Telia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt