Google köper artificiell intelligens för miljarder

2014-01-27 12:25  

Google köper Deepmind, ett brittiskt företag inom artificiell intelligens. Priset uppges vara över två miljarder kronor.

Google har bekräftat köpet av företaget Deepmind men avböjer att uppge köpesumman. Enligt Recode.net som först rapporterade om uppköpet betalar Google 400 miljoner dollar eller omkring 2,6 miljarder kronor, men uppgifter om beloppet 500 miljoner dollar förekommer också.

Enligt nyhetssajten Theinformation.com vann Google över Facebook i förhandlingen om uppköpet.

Deepmind grundades 2012 av neurologen Demis Hassabis som enligt Wikipedia har en bakgrund som ung spelutvecklare och schackmästare. Företaget beskriver kortfattat på sin webbsajt att verksamheten handlar om att kombinera maskininlärning med neurologi för att skapa allmänna algoritmer för självinlärning.

Enligt rapporter i media har Deepmind mellan 50 och 70 anställda, och bland investerarna uppges finnas Founders Fund och Horizons Ventures.

Google har visat intresse för området artificiell intelligens genom sina satsningar på självkörande bilar och autonoma robotar, och även genom att anställa futuristen och entreprenören Ray Kurzweil som utvecklingschef.

Dessutom bedriver Google ett samarbete kring artificiell intelligens med Nasa vid Quantum Artificial Intelligence Lab som utrsustats med en dator från det kanadensiska företaget D-wave Systems.

Mats Lewan

Mer om: Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt