Glöm flash-minnet – memristorn är här

2011-10-18 23:00  
Memristorn utmanar både flash och dram.

Sugen på jätteminnen i miniformat? Redan om två år kan den haussade memristor-tekniken börja utmana flashminnet.

Elektronikjätten Hewlett-Packard siktar på att lansera en helt ny typ av minne år 2013. Liksom flashminnet behåller det sitt innehåll när strömmen slås av. Fast det kan lagra mycket större datamängder på en liten yta.

Hemligheten ligger i memristorer, en komponent som för några år sedan bara fanns beskriven i teorin. Men våren 2008 visade HP upp en prototypkrets som väckte stor uppmärksamhet. Nu är memristorer en het trend bland minnesforskare.

– Tekniken är väldigt intressant för alla former av minneslagring där man vill packa in massor av data på en liten yta, exempelvis på ett enda chip, säger Hans-Erik Nilsson, professor i elektronik­konstruktion vid Mitt­universitetet.

Som namnet antyder är memristorn en kombination av ett minne (memory) och en resistor. Det unika är att det elektriska motståndet – resistansen – förändras när en ström passerar komponenten. Ström som går i ena riktningen ökar motståndet, medan ström som går åt andra hållet sänker motståndet. På så vis kan man skapa en minnesbit där memristorn växlar mellan högt och lågt motstånd, som får motsvara etta eller nolla. När man slår av strömmen behåller memristorn sitt motstånd.

Tekniken är dessutom energisnål, snabb och tålig mot störningar. Allt är lockande egenskaper hos minnen i exempelvis smarta mobiler och datorer.

Memristorn pekas även ut som en kandidat i framtida neurala nätverk, som efterliknar människans hjärna.

– Visst har memristorerna likheter med synapserna i våra huvuden, men det ser jag som en mer futuristisk tillämpning, säger Hans-Erik Nilsson.

Han har själv studerat memristorer ingående det senaste året, eftersom de skulle kunna användas för att skapa billiga minnen i tryckbar elektronik. Exempelvis för att spara data från sensorer.

Det finns flera rivaler till flashminnet som varierar resistansen. Flera halvledartillverkare utvecklar fasförändrade minnen, PCM, där en ström får en legering att växla mellan två faser med olika resistans: en amorf fas med hög resistans och en kristallin med låg resistans.

Den fjärde passiva komponenten

  • Länge trodde man att det bara fanns tre passiva komponenter inom elektroniken: resistorn, kondensatorn och spolen. Men 1971 utvecklade en professor vid University of California i Berkeley en teori som visar att det borde finnas ytterligare en grundläggande komponent. Han kallade den för memristorn.
  • Först år 2008 lyckades en grupp forskare vid Hewlett-Packard att tillverka den gäckande komponenten. Forskarna har visat att memristoreffekten ökar när kretsarnas dimensioner blir riktigt små, som när komponenterna skalas från mikrometer- till nanometer­området.

Charlotta von Schultz

Mer om: HP Memristor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt