Glesbygds-3g får behålla frekvenserna

2008-06-19 07:52  

Ice.net, tidigare Nordisk Mobiltelefon, får behålla sitt utrymme på de gamla nmt-frekvenserna för sitt rikstäckande turbo-3g-nät. Det beslutade Länsrätten på onsdagen.

Ice.net kan nu fortsätta att erbjuda röstsamtal samt förbättra kapaciteten på mobilt bredband i hela landet.

Målet gällde huvuddelen av nmt-frekvenserna som blev lediga vid årsskiftet då Telias gamla nmt450 gick i graven.

Konkurrenten Generic Mobile, som blev lottlös när Ice.net vann den första delen av frekvenserna vid en auktion 2005, hade överklagat PTS beslut att ge Ice.net även den återstående delen av 450-bandet.

Part i målet
I en första omgång vann Generic Mobile i Länsrätten, men Kammarrätten konstaterade senare att Ice.net också måste vara part i målet, och beslutade att Länsrätten måste ta upp frågan igen.

Och i den andra omgången beslutade alltså Länsrätten att Ice.net får behålla frekvensutrymmet.

Ice.net bygger sitt 3g-nät med den amerikanska 3g-tekniken cdma2000 anpassad för 450 MHz. Tekniken medger inte röst- och datatrafik på samma kanal, och inledningsvis erbjöd Ice.net därför bara mobilt bredband. Sedan årsskiftet går det även att ringa vanliga röstsamtal i Ice.nets nät.

Moderbolaget heter Nordisk Mobiltelefon, men tjänsten bytte namn till Ice.net i våras, för att ha samma namn i Norge, Sverige och Danmark.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt