Gärna mobilsurf – men räkningarna betalar vi hemma

2011-11-15 23:00  

Banktjänster lockar minst när vi surfar och använder appar i mobilen. Det framgår av undersökningen Svenskarna och Internet, från .SE-stiftelsen.

2011 har inneburit ett genombrott för mobilt internet, det vill säga att surfa och använda appar i mobilen. Stiftelsen för Internetinfrastruktur, .SE, har för elfte året genomfört sin stora undersökning.

Nio av tio mobiler som säljs i dag är smarta. Dubbelt så många har mobilt internet i år som 2010. Därmed har svenskarna internet i mobilen. Men bankerna släpar efter.

84 procent av befolkningen använder banktjänster i datorn, men endast 13 procent i mobilen.

Problemet är bankdosan. För att kunna betala räkningar med mobilen behöver man släpa med sig en särskild dosa.

– Det behövs en säker programlösning utan dosa för att genombrottet ska ske, säger Janne Elvelid, projektledare på .SE, till Ny Teknik.

En sådan lösning kombinerat med möjligheten att få alla räkningar som e-faktura, där vi slipper skriva in ocr-nummer, kommer att driva på användandet av bankappar.

– När man bara behöver gå in och godkänna betalningen av en faktura kommer vi att göra det lika mycket i mobilen som i datorn, säger Janne Elvelid.

Men vissa banktjänster passar bäst  i datorn.

– Fler tjänster kommer att flyttas över till mobilen, medan val av fonder och tjänster där man behöver läsa mycket och vill ha lite mer överblick blir kvar i datorn.

Årlig undersökning

Undersökningen Svenskarna och Internet görs årligen sedan år 2000 av World Internet Institute och Stiftelsen för internetinfrastruktur. Drygt 2600 svenskar i åldern 12 år och uppåt är tillfrågade.

Mobilt BankID fungerar utan dosa

Mobilt BankID är ett gratisprogram med vilket man kan betala fakturor i mobilen utan säkerhetsdosa. Tjänsten lanserades av Swedbank och Skandia för en månad sedan. Swedbank har i dag drygt 30 000 användare och Skandiabanken cirka 10 000.

SEB, Länsförsäkringar bank och Ikano har beslutat att ansluta sig våren 2012.

Olle Blomkvist

Mer om: Appar Bank-ID

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt