Från Spacewar! till vr

2016-09-01 13:04  

I begynnelsen var monokroma skärmar och pixliga rymdskepp. Nu får datorspelens historia ett eget museum.

Space Invaders tar emot besökarna på Stockholms Spelmuseum. En vägg är täckt av en projektion av det klassiska datorspelet. Pixliga rymdmonster rör sig över ytan och träffas med animerade ”laserstrålar". Det kultförklarade arkadspelet släpptes 1978, och får väl därmed räknas som en antikvitet motsvarande fynd av flintyxor i datorspelens historia.

Ny Teknik besöker museet dagen innan det är dags för premiäröppningen - på 30-årsdagen efter att Nintendo 8-bit-konsol lanserades i Sverige. Tobias Bjarneby, chefredaktör för tidningen Level som är ansvarigt för museet, visar runt. På väggen bredvid Space Invaders-projektionen syns ett foto av ett annat rymdspel: Spacewar! som utvecklades vid MIT år 1962.

– Spacewar! var inte det allra första spelet som gjordes, men det var det första som fick någon slags spridning. Det nådde till andra universitet och blev ett fenomen bland programmerare och ingenjörer, säger han.

– Det här skulle man spela på en PDP 1 (en tidig dator, reds anmärkning), som skulle ha kostat någonstans runt en miljon dollar då, så det var inget man gjorde hemma direkt.

Spacewar! kom att bli en inspiration för Ataris grundare Nolan Bushnell, som syns som portätt intill entrén. Resten är - historia.

På vägen genom museets källarrum får besökaren följa datorspelens olika utvecklingsstadier. Arkadspel, de första Game Boy-spelen och Nintendospel som Super Mario och Ninja Turtles. Här finns också möjligheter att pröva på några av de klassiska spelen. En hel del av föremålen i utställningen kommer från Level-redaktionens egna samlingar, inte minst Tobias Bjarnebys egen.

– Jag har ju jobbat som speljournalist i 25 år, då samlar man på sig en hel del.

Längst in i utställningen finns vr-spel.

– Tanken är att det ska finnas allt från de första spelen till de senaste här, säger Tobias Bjarneby.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Spelmuseum i Stockholm

Drivs av speltidningen Level, som har redaktion i lokalerna.

Adress: Markvardsgatan 2, Stockholm

Öppettider: Onsdag: 12-20

Torsdag - Fredag: 11-17

Lördag - Söndag: 10-16

Biljett: 60 kronor, gratis för barn upp till sex år.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt