Framtidens film flyger ut ur bion

2009-02-10 23:00  

Startskottet har gått. Åtta biosalonger hos SF Bio har utrustats med teknik som ska sätta fart på visningen av 3d-filmer i Sverige. Först ut är filmen om den datoranimerade superhunden Bolt.

Hjältehunden Bolt klänger sig fast på en fallande stege som svänger ut över publiken, och jag duckar instinktivt. Men faran är inte verklig, det är bara min hjärna som tror det. I själva verket handlar det om en optisk illusion, som åstadkoms med 3d-teknik.

Med polariserade glasögon på nästippen sitter Ny Teknik på premiärvisningen. Filmen är Disneys senaste, som handlar om hunden Bolt. På tur står drygt tio 3d-filmer som kommer att visas under året.

Med satsningen sällar sig SF biografer till de 2 000 biografer i världen som utrustats med teknik för att visa filmer i 3d. Merparten av dem finns i USA, och Hollywood satsar stort.

Systemet som installerats hos SF Bio kommer från den amerikanska tillverkaren RealD, och har inte funnits i Sverige tidigare.

- Det viktigaste för oss är alltid bra bild och ljud, säger Mats Kullander, forsknings- och utvecklingsansvarig på SF Bio. Därför var kvaliteten på duken den viktigaste faktorn.

- Näst viktigast var glasögonen. De är lätta, har tunna skalmar och stora glas. Dessutom kan de användas även av dem som bär vanliga glasögon.

Ytterligare en fördel är att glasögonen kan samlas in efter förställningen och återvinnas på ett miljövänligt sätt.

Den digitala projektorn projicerar 144 bilder per sekund. Framför objektivet sitter ett polariserat filter som vrider varannan bild motsols respektive medsols, innan den projiceras på filmduken. Det betyder att 72 bilder per sekund med olika polarisation når respektive öga

- Vänster öga tar emot bilder som snurrats motsols, och höger öga tar emot bilder som snurrats medsols. Glasögonen är cirkulärt polariserade och vrider tillbaka bilden, berättar Mats Kullander.

På så sätt får höger och vänster öga var sin bild som hjärnan lägger ihop till en bild med ett djup som sträcker sig lika långt framför filmduken som bakom den.

Utan glasögon är bilden på duken minst sagt jobbig att titta på, med dubbla figurer och misspassning av färger.

Utrustningen kostar SF en miljon kronor för varje salong. För biobesökarnas del handlar det om 30 kronor extra per biobesök. De skolelever som var med på premiären tvekade inte om att det är värt det. "Javisst, det här var häftigt" var det genomgående svaret.

Här kan du titta på Bolt i 3d:

Göteborg:

Bergakungen

Malmö:

Filmstaden

Stockholm:

Filmstaden Sergel

Filmstaden Heron

Filmstaden i Uppsala

Filmstaden i Umeå

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt