FRA: - Vi kommer inte hacka

2008-05-13 15:05  

FRA kommer inte att köra aktiv signalspaning. Det beskedet lämnade FRA-chefen Ingvar Åkesson på tisdagen under en politikerutfrågning i riksdagens försvarsutskott.

Ingvar Åkesson tillbakavisade i dag i riksdagens försvarsutskott uppgifter den senaste tiden om att Försvarets radioanstalt, FRA skulle komma att ägna sig åt ”aktiv signalspaning” i kabelnäten när den nya signalspaningslagen trätt i kraft.

Spaningsmetoden används sedan länge av utländska underrättelseorgan. Den går ut på att man aktivt tar sig förbi brandväggar, in i lokala nätverk och datorer och planterar spionprogram etc. för att hämta ut hemlig underrättelseinformation. I Sverige har Säpo tidigare velat använda metoden, den kallades då ”hemlig dataavläsning”.

- Ingvar Åkesson sa att han utför de arbetsuppgifter FRA är ålagd att göra och att man följer regelverket, uppgav Anders Karlsson, s, ordförande i utskottet, efter dagens utfrågning.

Enligt rykten som cirkulerar bland initierade underrättelsekällor, har FRA-ledningen tolkat det som att den nya lagen medger aktiv signalspaning, eftersom lagformuleringarna inte uttryckligen förbjuder denna.

Men Ingvar Åkesson svarade i dag nej på en rak fråga från miljöpartiets Peter Rådberg om FRA tolkar lagen så att den tillåter aktiv signalspaning.

Enligt FRA-chefen kommer bara så kallad passiv signalspaning i tråd att bli möjlig att bedriva framöver.

Enligt det avdammade ettåriga betänkande som nu diskuteras i utskottet ska underrättelseinhämtningen ske med automatiserat via sökord. FRA får sålla information ur trafikströmmar i näten. Operatörerna av tele- och internettrafik blir tvungna att spegla trafik vid ett 20-tal noder i näten, nära gränserna.

FRA-chefen fick också en fråga från Allan Widman, folkpartiets ledamot, som ville att Åkesson skulle svara ja eller nej på frågan om det är brottsligt att bedriva aktiv signalspaning.

- Ja, svarade Ingvar Åkesson, och hänvisade till reglerna om dataintrång.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt