FRA: - Vi kommer inte hacka

2008-05-13 15:05  

FRA kommer inte att köra aktiv signalspaning. Det beskedet lämnade FRA-chefen Ingvar Åkesson på tisdagen under en politikerutfrågning i riksdagens försvarsutskott.

Ingvar Åkesson tillbakavisade i dag i riksdagens försvarsutskott uppgifter den senaste tiden om att Försvarets radioanstalt, FRA skulle komma att ägna sig åt ”aktiv signalspaning” i kabelnäten när den nya signalspaningslagen trätt i kraft.

Spaningsmetoden används sedan länge av utländska underrättelseorgan. Den går ut på att man aktivt tar sig förbi brandväggar, in i lokala nätverk och datorer och planterar spionprogram etc. för att hämta ut hemlig underrättelseinformation. I Sverige har Säpo tidigare velat använda metoden, den kallades då ”hemlig dataavläsning”.

- Ingvar Åkesson sa att han utför de arbetsuppgifter FRA är ålagd att göra och att man följer regelverket, uppgav Anders Karlsson, s, ordförande i utskottet, efter dagens utfrågning.

Enligt rykten som cirkulerar bland initierade underrättelsekällor, har FRA-ledningen tolkat det som att den nya lagen medger aktiv signalspaning, eftersom lagformuleringarna inte uttryckligen förbjuder denna.

Men Ingvar Åkesson svarade i dag nej på en rak fråga från miljöpartiets Peter Rådberg om FRA tolkar lagen så att den tillåter aktiv signalspaning.

Enligt FRA-chefen kommer bara så kallad passiv signalspaning i tråd att bli möjlig att bedriva framöver.

Enligt det avdammade ettåriga betänkande som nu diskuteras i utskottet ska underrättelseinhämtningen ske med automatiserat via sökord. FRA får sålla information ur trafikströmmar i näten. Operatörerna av tele- och internettrafik blir tvungna att spegla trafik vid ett 20-tal noder i näten, nära gränserna.

FRA-chefen fick också en fråga från Allan Widman, folkpartiets ledamot, som ville att Åkesson skulle svara ja eller nej på frågan om det är brottsligt att bedriva aktiv signalspaning.

- Ja, svarade Ingvar Åkesson, och hänvisade till reglerna om dataintrång.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Prevas

Debatt