Fouriertransform läggs ner

2015-06-18 11:39  
Näringsminister Mikael Damberg frågas ut om bland annat riskkapital till unga teknikbolag vid 33-listans final i april i år. Foto: Christian Rhen

Det statliga riskkapitalbolaget Fouriertransform läggs ner. Pengarna ska i stället gå till en ny fond för innovativa teknikbolag. Det föreslås i en ny utredning.

I dag torsdag presenterades snabbutredningen om det statliga riskkapitalet som näringsminister Mikael Damberg tillsatte i januari.

Utredaren Hans Rystad föreslår bland annat att de båda statliga riskkapitalbolagen Fouriertransform och Inlandsinnovation avvecklas.

Pengarna ska i stället gå till en ny fond med inriktning mot innovativa teknikbolag i tidiga skeden. Den nya fonden ska enligt utredningens förslag få ett kapital på tre miljarder kronor.

Fonden ska inte ha egna anställda investerare utan i stället satsa kapitalet i andra riskkapitalfonder som är inriktade mot olika områden, bland annat medicin och bioteknik. Det statliga kapitalet ska dock kunna ta högre risker än de privata fonderna.

– I dag finns uppenbara brister i de statliga finansieringsinsatserna. Och många innovativa och växande företag har svårt att få finansiering. Därför är utredningen ett viktigt steg mot ett bättre system både för entreprenörer och för staten, säger Mikael Damberg i pressmeddelandet från regeringen.

Fouriertransform bildades 2008 och fick tre miljarder i kapital av regeringen för att stödja den krisande fordonsindustrin. För två år sedan utvidgades uppdraget så att Fouriertransform även kunde investera i andra delar av tillverkningsindustrin. Förra året investerade bolaget cirka 400 miljoner kronor i nya och gamla portföljbolag.

Inlandsinnovation bildades 2010 och fick då två miljarder kronor för riskkapitalinvesteringar i norra Sveriges inland.

Andra förslag i utredningen är ett statligt garantiprogram som ska göra det lättare för små företag att få lån och en särskild ”demonstrationsanläggningsfond” för att skala upp pilotanläggningar till kommersiell skala.

Utredningen, som nu skickas på remiss, föreslår också att innovationsmyndigheten Vinnova får mer pengar för verifiering av forskningsreslutat. Dagens 70 miljoner om året bör ökas till 350 miljoner kronor.

Läs hela utredningen här.

Marie Alpman

Mer om: Fouriertranform

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt