Förbjudet att kolla <br></br>servicebilar med gps

2008-03-03 14:43  
Göran Gräslund, GD Datainspektionen.

Det är förbjudet för arbetsgivare att undersöka om anställda jobbar mindre än de ska med hjälp av positioneringssystemet GPS. Det slår Datainspektionen fast i ett tungt tillsynsbeslut i dag.

Bolaget Kidde Sweden, som säljer brandsäkerhetsprodukter, använde gps-teknik i servicebilar för att kontrollera att deras anställda arbetade avtalsenlig tid.

Det använde sig av ett gps-system som heter Fleetstar Online och kan liknas vid andra logistiksystem, eller ”Fleet Management”-system, som utnyttjar det amerikanska satellitbaserade positioneringsystemet gps, Global Positioning System.

Facket blåste i visselpipan
Datainspektionen har efter klagomål från facket inspekterat verksamheten och kommit fram till att bolagets kontroller av sina anställda bryter mot personuppgiftslagen, pul. Kontrollerna innebar mer övervakning än vad som var nödvändigt.

- Behovet kan tillgodoses på ett mindre integritetskränkande sätt, exempelvis genom tidrapportering, skriver inspektionens generaldirektör Göran Gräslund i beslutet.

Har redan slutat med gps
Kidde Sweden har 130 anställda, varav ett 60-tal serviceingenjörer. Bolaget har redan slutat att kontrollera de anställda med gps.

- Vi fick godkännande för använda systemet enligt vår ansökan, men sedan gick facket till Datainspektionen men fick inget klart besked. Detta skapade så mycket oro bland våra anställda och vi beslöt oss för att plocka bort systemet, säger Carl Göran Christensson, vd för Kidde Sweden.

Anställda slutade på grund av att de kände sig övervakade?

- Ja, det förekom men de vara ganska få, säger Carl Göran Christensson.

Carl Göran Cristensson spår att myndighetens beslut kommer att påverka flera branscher inom transport- och logistiksektorn.

- Systemet är väldigt vanligt i dag. Jag gissar att detta beslut får konsekvenser för många branscher.

Bolaget får heller inte använda sig av GPS-systemet i stället för att använda bilbok, för att bevisa för Skatteverket att servicebilarna inte används privat.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt