Fler får lyssna på skolböckerna i mobilen

2015-01-19 12:57  

Tryck på "play" och få skolboken uppläst i mobilen. Det är inte bara elever med lässvårigheter som har tillgång till hjälpmedlet – numera erbjuder Kristianstad kommun alla elever en app som komplement till läroböckerna.

– Jag har en dyslexidiagnos och har därför svårt att förstå allt jag läser. Nu behöver jag inte lägga lika mycket kraft för att förstå, eftersom jag kan sitta och lyssna i stället, säger Ebba Malmquist på Österänggymnasiet.

Så gott som alla böcker i skolbänken finns tillgängliga i appen från Inläsningstjänst. För Ebba Malmquist betyder det att hon slipper att beställa ljudböcker stup i kvarten. Men också att det räcker med en telefon vid läxläsning.

– Jag har lyckats förbättra mina resultat med uppläsningen.

I stället för att köpa enstaka ljudböcker till elever med störst läsproblem ges nu alla elever i Kristianstad tillgång till appen, rapporterar SVT:s Sydnytt.

– Det är perfekt för dem som ligger i gränslandet och inte fått någon diagnos, säger Elisabeth Banemark, IKT-pedagog i kommunen.

Flera kommuner i landet har ett abonnemang, men det är upp till varje kommun att bestämma om vare elev ska få en inloggning. Målgruppen är främst elever med lässvårigheter och inte heller för dessa ersätter appen lästräningen, betonar Jakob Skogholm, vd på Inläsningstjänst.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Mer om: App Dyslexi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt