Firefox 4 är här

2011-03-23 13:47  

Den senaste versionen av webbläsaren Firefox går nu att ladda ner. Liksom hos konkurrenterna har bland annat snabbheten ökat.

Firefox 4 släpptes på tisdagen och ska nu ta upp konkurrensen bland annat med Microsofts kraftigt förbättrade webbläsare IE9 som nyligen kom i skarp version.

Liksom IE9 har Firefox 4 fått stöd för så kallad hårdvaruacceleration i grafiken, vilket innebär att datorns grafikkort kan användas för rendering av sidor.

Det ska göra webbläsaren snabbare framförallt på grafikintensiva sidor.

Ändå är den inte i närheten av den prestanda IE9 visar upp på en testsida med simmande akvariefiskar som Microsoft brukar skryta (sidan är gjord av Microsoft).

Dock finns IE9 endast för Windows Vista och Windows 7 – inte ens Windows XP – medan Firefox finns för Windows, Mac, Linux, Android och Maemo.

Den största nyheten i Firefox funktion är en möjlighet att synka bokmärken mellan flera olika installationer av Firefox, även de mobila versionerna på Android och Nokias Maemo.

Norska Opera har sedan tidigare en motsvarande funktion som kallas Opera Link.

Nytt i Firefox 4 är annars ett mer sparsmakat utseende, i linje med konkurrenternas nya webbläsare.

Bland annat kan man välja att slå ihop alla menyer till en enda uppe i vänstra hörnet, så att tabbarna är det som i praktiken ligger överst.

Det går att fästa tabbar för sajter man ofta besöker – exempelvis webbmail – till en plats till vänster i tabbfältet, så att de enkelt kan nås. Den fasta tabben visar när ändringar skett, som ny epost.

Andra små förändringar är att hemknappen flyttat till höger och att stoppa/ladda om nu är en enda knapp.

Firefox har idag 42 procents marknadsandel, mot 26 för Internet Explorer, 24 för Googles Chrome, 4 för Apples Safari och 2 för norska Opera.

Version 4 av Firefox har tagit lång tid på sig att blir klar. Utvecklingen har tagit över ett år och resulterat i tolv testversioner. Det har dessutom gått nästan tre år sedan version nummer 3 kom första gången.

Mats Lewan

Mer om: IE9 Opera

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt