Facebook skyddar användare via anonymitetstjänst

2014-11-05 11:51  
Facebook erbjuder anonymitet via Tor.

Facebook har öppnat en egen adress i anonymitetstjänsten Tor. Adressen gör det möjligt för användare att använda Facebook utan att bli spårade eller blockerade.

I delar av världen där nätanvändare regelmässigt spåras av myndigheter kan det vara riskabelt att göra inlägg med exempelvis regimkritiskt innehåll på Facebook, även anonymt. Det händer också att Facebook blockeras på olika sätt i vissa områden.

Ett sätt att komma undan övervakning och blockering på webben är att använda anonymitetstjänsten Tor. Tjänsten består av en rad servrar runt om i världen där trafiken skickas runt så att det till slut är i praktiken omöjligt att se varifrån den började.

Enklast använder man Tor med hjälp av en särskild webbläsare som kan laddas ner här.

För att göra Facebookanvändning via Tor säkrare och enklare har Facebook nu öppnat en särskild adress i nätverket.

Genom att använda adressen, som bara går att nå via Tor, kopplas användaren direkt från sin webbläsare genom Tor-nätverket till Facebooks servrar. Facebook har dessutom lagt kryptering med protokollet https på förbindelsen så att användaren säkert vet att förbindelsen inte är manipulerad.

"Med tiden hoppas vi att dela med oss av det vi lär oss om att att starta och skala upp tjänster via Facebooks onion-adress; Vi har många idéer och ser fram emot att förbättra den här tjänsten", skriver Facebook i ett blogginlägg.


Följ Ny Teknik på Facebook!

Mats Lewan

Mer om: Facebook

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt