Europa får godkänt i it-säkerhet

2013-02-05 12:09  

Europa får 3,5 i betyg i it-säkerhet efter den gigantiska övningen Cyber Europe som genomfördes i höstas.

Övningen, som gick av stapeln i början av oktober, gick ut på att fiktiva överbelastningsattacker riktades mot finansinstitut och banker.

Över 500 experter och 25 länder deltog i övningen, som arrangerades av Enisa, Europeiska byrån för nät- och informationssäkerhet. Syftet var framför allt att testa kommunikationsförmågan och samarbetsförmågan hos de deltagande aktörerna. Nytt för den här gången var att även privata aktörer deltog.

Rapporten från övningen publicerades nyligen, men innehåller få konkreta resultat. Det framgår att en del länder fick problem med beslutsprocessen i krishanteringen och att problem konstaterades i de operativa förfarandena. Men vilka dessa problem var avslöjas inte.

-Vi väljer att inte gå ut exakt med de konkreta exemplen. Anledningen till att vi gör det här är att identifiera och täppa till luckor, då kan vi inte gå ut med detaljer, säger Ulf Bergström, talesman för Enisa.

Men slutsatsen hos EU-byrån är att fler it-övningar av liknande slag behövs.

-Vi säger att mycket mer kunskap behövs mellan medlemsstaterna och de privata och offentliga aktörerna. De behöver tränas och samköras mycket mer, säger Ulf Bergström.

Vad får Europa för betyg i övningen på en skala 1 till 5?

-3,5 tycker jag nog, säger Ulf Bergström.

En ny övning ska genomföras nästa år.

Linda Nohrstedt

Mer om: Hackare Säkerhet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt