EU ska blidka TTIP-kritiker

2015-03-20 16:49  
Foto: TT

EU-ledarna uppmanar EU-länderna att anstränga sig mer för att framhäva fördelarna med TTIP, det stora, och ibland kritiserade, frihandelsavtalet mellan EU och USA.

EU:s stats- och regeringschefer anser att EU och USA ska anstränga sig till det yttersta för att ett avtal ska vara färdigförhandlat innan årets slut. EU-kommissionär Cecilia Malmström är ansvarig för avtalet och ska inte bara föra de omfattande förhandlingarna i hamn, hon måste också ena EU-länder med vitt skilda åsikter om hur avtalet ska se ut.

Inte minst finns kritik mot hur tvister ska lösas. Kritiker befarar att företag ska få mer makt än stater och politiker genom det tvistlösningssystem, förkortat ISDS, som diskuteras.

– Någon form av tvistlösningsmekanism kommer att finnas. Den diskussionen pågår och vi vet inte slutresultatet. Det är för tidigt att prata om detaljer i det, sade statsminister Stefan Löfven efter toppmötet i Bryssel.

EU-ledarna enades om att EU-länderna och EU-kommissionen nu ska öka ansträngningarna för att kommunicera avtalets fördelar och utöka dialogen med olika organisationer och medborgare. En formulering som V-ledaren Jonas Sjöstedt protesterade mot före toppmötet och avvisade som propaganda.

– Vi ska stå upp för demokrati, löntagarnas rättigheter, djurskydd och hälsa. Detta tänker vi inte riskera. Men i grund och botten, att vara positiv till ett avtal mellan EU och USA, det är viktigt att uttrycka, sade Löfven.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt